
Pulpeciki z indyka z marchewkowym ryżem
- ryż: 200 g
- marchewka: 2 szt.
- mięso mielone z indyka: 500 g
- kolendra: 2 gałązki
- sos sojowy: 2 łyżki stołowe
- sos sriracha: 2 łyżeczki
- cukier: 1 łyżka stołowa
- czosnek: 2 ząbki
- jajka: 1 szt.
- bułka tarta: 4 łyżki stołowe
- olej: 2 łyżki stołowe
- sos sojowy: 3 łyżki stołowe
- miód: 3 łyżki stołowe
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- cytryna: 1 szt.
- kolendra: 2 gałązki
- sezam: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Ryż gotujemy w osolonej wodzie prawie na miękko. Zdejmujemy z ognia, na wierzch wsypujemy starte na średnich oczkach marchewki, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 8–10 min (optymalnie – pod poduszkę).
krok 2
Mięso mieszamy z grubo startą, czerstwą kajzerką, posiekaną kolendrą, sosami, cukrem, posiekanym czosnkiem, jajkiem i 2 łyżkami lodowatej wody, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Panierujemy w tartej bułce, smażymy ze wszystkich stron ok. 10 min. Z podanych składników ucieramy sos, wlewamy na patelnię z pulpecikami, potrząsamy, aby dobrze się nim pokryły.
krok 3
Ryż odkrywamy, mieszamy widelcem z marchewką, wykładamy na talerz, na wierzch dajemy pulpeciki w sosie. Całość dekorujemy kawałkami posiekanej cytryny, kolendrą i sezamem.

