
Pulpety z kurczaka
- filet z kurczaka: 600 g
- bułka tarta: 80 g
- marchewka: 150 g
- koperek: 15 g
- cebula: 120 g
- jajka: 1 szt.
- pieprz czarny: 1 g
- mąka pszenna: 15 g
- mąka ziemniaczana: 5 g
- bulion warzywny: 500 ml
- masło klarowane: 30 g
- oregano: 3 g
- sól: 7 g
Sposób przygotowania
krok 1
Cebulę obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach lub bardzo drobno kroimy (sprawdzi się również posiekany i podsmażony na maśle por).
krok 2
Przygotowujemy mięso na pulpety drobiowe: kurczaka mielimy w maszynce na średnich oczkach (najlepsza będzie pierś – jest chuda i kleista). Możemy też kupić wcześniej zmielone mięso ze sprawdzonego źródła. Jeśli chcemy, by danie było mniej kaloryczne, warto użyć indyka – takie klopsy polecane są szczególnie dzieciom i seniorom, ponieważ będą bardzo lekkie i delikatne.
krok 3
Mięso i cebulę umieszczamy w głębokim naczyniu. Wsypujemy bułkę tartą (może być też czerstwa bułka, namoczona w mleku lub bulionie i dobrze odciśnięta), wbijamy jedno jajko i dodajemy przyprawy: pieprz, sól i oregano. Dobrym pomysłem będą też inne zioła, np. bazylia, majeranek albo tymianek.
krok 4
Mięso na pulpety z piersią kurczaka dokładnie wyrabiamy przez ok. 3-4 minuty (możemy zrobić to dłońmi lub za pomocą miksera). Gdy masa będzie jednolita, formujemy kulkę o średnicy ok. 4 cm i sprawdzamy, czy zachowa kształt. Jeśli nie, dodajemy odrobinę bułki tartej i ponownie mieszamy. Następnie robimy 20 kulek wielkości orzecha włoskiego. Jeśli często robimy klopsy z kurczaka, warto kupić specjalną łyżkę do ich formowania – ułatwi nam to pracę w kuchni.
krok 5
Na dużą patelnię (o średnicy ok. 32 cm) wrzucamy masło klarowane (sprawdzi się też olej rzepakowy) i rozgrzewamy na średniej mocy palnika.
krok 6
Do głębokiego talerza wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej. Pulpeciki z kurczaka każdej strony obtaczamy w mące i układamy ostrożnie na gorącej patelni. Podsmażamy przez 5-6 minut, co jakiś czas odwracając, aż będą rumiane z każdej strony. W wersji dietetycznej możemy ugotować je na parze, używając specjalnego wkładu lub zwykłego, metalowego sitka ustawionego na garnku z wodą i przykrytego pokrywką. Klopsy drobiowe gotujemy maksymalnie do 15 minut.
krok 7
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek dokładnie płuczemy, osuszamy i siekamy.
krok 8
Do 5-litrowego garnka z szerokim dnem wlewamy bulion warzywny (możemy zastąpić go wodą) i ustawiamy na wyższej mocy palnika. Dodajemy startą marchew. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy moc palnika i ostrożnie wkładamy pulpety oraz posiekany koperek (sprawdzi się również natka pietruszki, która podkręci smak bulionu). Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut, w połowie gotowania odwracając mięso. Jeżeli lubimy aromat pomidorów, możemy pod koniec dodać łyżkę koncentratu wymieszaną z dwiema łyżkami kremówki.
krok 9
Z garnka odlewamy ok. pół szklanki bulionu. Dodajemy po łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej i dokładnie rozrabiamy, a następnie wlewamy z powrotem. Delikatnie mieszamy, żeby nie rozgnieść mięsa. Gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty, aż płyn zgęstnieje. Gotowe klopsiki drobiowe wykładamy na talerz i polewamy odrobiną sosu.
krok 10
Pulpety z kurczaka świetnie smakują w towarzystwie makaronu, ulubionej surówki lub ziemniaków. Doskonałym dodatkiem będzie również puree z batatów.

