
Pulpety z soczewicy
- soczewica: 20 dag
- bułka: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- cebula: 2 szt.
- jajka: 1 szt.
- liść laurowy: 1 szt.
- tymianek: 2 gałązki
- olej: 3 łyżki stołowe
- mąka: 2 łyżki stołowe
- natka pietruszki: 1 pęczek
- kminek: 0.5 łyżeczki
- papryka chili: 1 szt.
- gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal300
Sposób przygotowania
krok 1
Soczewicę opłukać, wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać gałązki tymianku i liść laurowy, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 35 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, wodę dokładnie odparować (soczewica powinna się lekko rozpadać). Wyjąć listek laurowy i tymianek.

krok 2
Bułeczkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć. Natkę umyć, otrzepać z wody, posiekać.
Papryczkę chili dokładnie oczyścić z pestek, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
krok 3
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem. Wymieszać z soczewicą. Dodać bułeczkę, papryczkę chili, połowę natki i kminek, wbić jajko, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać na gładką masę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

krok 4
Z masy uformować pulpeciki. Pozostały olej rozgrzać na patelni, włożyć pulpety, smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posypać pozostałą natką lub liśćmi tymianku.


