Reklama

Pulpety z soczewicy do wegetariańska wersja tego popularnego w Polsce dania. Jest to dobry pomysł dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z dietą roślinną lub szukają urozmaicenia w swojej diecie. Przepis na klopsiki z soczewicy jest bardzo łatwy, a smak zachwyca również zagorzałych wielbicieli mięsa. Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym to kolejna wariancja na temat tego dania - warto go spróbować!

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal300
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Soczewicę opłukać, wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać gałązki tymianku i liść laurowy, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 35 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, wodę dokładnie odparować (soczewica powinna się lekko rozpadać). Wyjąć listek laurowy i tymianek.

  • krok 2

    Bułeczkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć. Natkę umyć, otrzepać z wody, posiekać.
    Papryczkę chili dokładnie oczyścić z pestek, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

  • krok 3

    Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem. Wymieszać z soczewicą. Dodać bułeczkę, papryczkę chili, połowę natki i kminek, wbić jajko, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać na gładką masę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • krok 4

    Z masy uformować pulpeciki. Pozostały olej rozgrzać na patelni, włożyć pulpety, smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posypać pozostałą natką lub liśćmi tymianku.

Porady:

  • Warto sprawdzić na opakowaniu, ile czasu powinna się gotować soczewica. Soczewica zielona gotuje się dłużej od czerwonej. Żadna z nich jednak nie wymaga wcześniejszego namaczania.
  • Jeśli nie uda się do końca odparować wody można zawsze ją odcedzić przy pomocy sitka. Ugotowana soczewica, która będzie bazą na pulpeciki nie powinna morka.
  • Formują pulpety z soczewicy warto mieć zawsze zwilżone ręce. Dzięki temu łatwiej będzie uformować ładne kulki.
  • Przed smażeniem można klopsiki z soczewicy lekko spłaszczyć, dzięki czemu będą się szybciej smażyły.
  • Pulpeciki z soczewicy można usmażyć w głębokim tłuszczu, można też wykorzystać patelnię teflonową lub grillową. Te dwie ostatnie potrzebują znacznie mniej tłuszczu.

Notka redakcyjna:

Jak zrobić pulpety z soczewicy?

Przygotowanie klopsików z soczewicy nie różni się bardzo od przygotowania takich klopsików z mięsa. Soczewicę należy ugotować z przyprawami i dokładnie odparować lub odcedzić wodę, gdy strączki zaczną się rozgotowywać. Dalej postępujemy podobnie, jak w przypadku mięsnych pulpecików. Namoczoną i odciśniętą z wody bułkę rozdrobnić i wymieszać z soczewicą, zeszkloną cebulą, natką i innymi dodatkami. Uformować kulki i usmażyć na patelni.

Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym

Warto urozmaicić to danie podając pulpeciki z soczewicy w sosie pomidorowym. W sezonie można przygotować sos ze świeżych i pysznych pomidorów – warto pamiętać, że jest w nich sporo wody, więc po zredukowaniu objętość sosu znacznie się zmniejszy. Można skorzystać też z samodzielnie wykonanych przetworów – dobrze znać przepis na pomidory w słoikach. Sos pomidorowy do klopsików z soczewicy będzie dobrze smakował również z pomidorami z puszki lub passatą ze sklepu. Przepisów jest sporo. Warto sięgnąć na przykład po przepis na ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama