Reklama

rewelacyjne, polecam , kto spróbował często do nich wraca:)

Składniki:

Produkty na pulpety na ok. 34 sztuki:
1.30 kg filetów rybnych, u mnie z dorsza
1 bułka namoczona w mleku, potem osączona na sitku
1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona ze szczyptą cukru i Vegety, na rozgrzanym oleju.
Wystudzić.
2 surowe jajka
6 łyżek kaszy manny
4 łyżki bułki tartej
Sok z połowy cytryny
Posiekany koperek
Pieprz kolorowy i cytrynowy
Sól lub Vegeta
ZALEWA:
6 szklanek wody
¾ szklanki octu 10%
0,5 szklanki cukru + jeszcze 1 łyżka
1 płaska łyżka soli
1 duży listek laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
1 marchewka pokrojona w talarki
1 cebula pokrojona w półkrążki

Kroki przygotowania:

WYKONANIE PULPETÓW
W maszynce do mięsa zemleć razem : rybę, przesmażoną cebulę i osączoną bułkę.
Wbić jajka, dodać koperek, kaszę, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę.
Odstawić na kilka minut, aby kasza spęczniała.
Formować kotlety, panierować je w bułce tartej i obsmażyć na rumiano.
Dopiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.
WYKONANIE ZALEWY:
Zagotować wodę z octem, cukrem, solą, listkiem i zielem.
Dodać marchewkę i gotować 10 minut.
Potem dodać cebulę i gotować 2-3 minuty.
Pulpety włożyć do dużego słoja, zalać je gorącą zalewą.
Zakręcić.
Wystudzić w temperaturze pokojowej i wynieść w chłodne miejsce
Gdy robimy pulpety na swięta , wtedy należy zrobić je 2 tygodnie wczesniej ale dobre są już na drugi dzień, tylko z każdym dniem zyskują na smaku

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama