
Pulpety w sosie grzybowym
- grzyby leśne: 400 g
- bułka: 1 szt.
- mleko: 50 ml
- cebula: 2 szt.
- marchewka: 1 szt.
- olej: 15 ml
- bulion warzywny: 1 l
- mięso mielone wieprzowe: 400 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- oregano: 5 g
- mąka: 200 g
- śmietana 30%: 200 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Grzyby leśne: czyścimy, w razie potrzeby myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie kroimy w paski.
krok 2
Bułkę: zalewamy mlekiem i pozostawiamy do namoczenia
krok 3
Cebulę: obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
krok 4
Marchewkę: obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
krok 5
Podsmażanie warzyw: w garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy połowę posiekanej cebuli, marchewkę i grzyby. Smażymy do miękkości.
krok 6
Bulion: do warzyw dodajemy bulion warzywny i pozostawiamy do zagotowania.
krok 7
Mięso na pulpety: przekładamy do miski, dodajemy namoczoną bułkę, jajko, pozostałą posiekaną cebulę, sól, pieprz i oregano. Wyrabiamy ręką na spójną masę. Następnie formujemy kuleczki o wielkości 3–4 cm i obtaczamy je w mące.
krok 8
Gotowanie pulpetów: obtoczone mięsne kuleczki wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy na małej mocy palnika przez 30 min. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
krok 9
Zabielanie: na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy z sosem i wyłączamy palnik.
krok 10
Podawanie: pulpety w sosie grzybowym podajemy z ziemniakami, kopytkami, kaszą lub makaronem.

