
Pulpety w sosie koperkowym
- mięso mielone: 500 g
- jajka: 2 szt.
- bułka: 1 szt.
- bulion drobiowy: 1 l
- koperek: 1 pęczek
- śmietana 30%: 250 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- papryka w proszku: 1 szczypta
- czosnek granulowany: 1 szczypta
- majeranek: 1 szczypta
- kolendra: 1 szczypta
- tymianek: 1 szczypta
- rozmaryn: 1 szczypta
- chili: 1 szczypta
- ziele angielskie: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Czerstwą, pszenną bułkę namaczamy w wodzie bądź mleku. Mięso mielone na pulpety mieszamy z jajkiem i przyprawami (przyprawy dodajemy według uznania). Namoczoną bułkę odciskamy i dodajemy do mięsa. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej lepić zwarte pulpeciki. Jeśli masa jest zbyt rzadka bądź wilgotna, dodajemy odrobinę bułki tartej. Ulepione pulpeciki powinny być nieco większe od orzecha włoskiego.

krok 2
Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niego ulepione pulpety. Gotujemy je przez kilka minut. Gdy pulpeciki będą już miękkie, wyjmujemy je z bulionu i odkładamy na talerzyk.

krok 3
Przygotowujemy sos koperkowy do pulpecików. Myjemy koperek i drobno go siekamy. Do śmietany dolewamy pół chochelki ciepłego bulionu i mieszamy do momentu, aż śmietana będzie jednolita (bez grudek). Później dolewamy jeszcze chochlę bulionu, ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i dopiero wtedy wlewamy całość do pozostałego w garnku bulionu. Dorzucamy posiekany koperek i gotujemy do momentu, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Do garnka z sosem koperkowym wkładamy ugotowane pulpeciki i jeszcze chwilę podgrzewamy.


