Pulpety w sosie musztardowym
- mięso mielone: 250 g
- cebula: 40 g
- jajka: 1 szt.
- bułka tarta: 50 g
- lubczyk: 3 g
- czosnek mielony: 3 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- mąka pszenna: 25 g
- olej: 50 ml
- bulion drobiowy: 250 ml
- musztarda: 10 g
- śmietana 12%: 30 ml
- szczypiorek: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Masa na pulpeciki: siekamy cebulkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski, dodajemy mięso, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy pulpety. Obtaczamy w mące - ok. 15 g.

krok 2
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety równomiernie na złoty kolor.

Natunaturally krok 3
Gotowanie pulpetów: w garnku podgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy ostrożnie pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
krok 4
Sos musztardowy: do kubeczka wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę (ok. 10 g), musztardę, sól i zaprawiamy gorącym bulionem, żeby się nie zwarzyła. Dokładnie mieszamy, po czym ostrożnie wlewamy do garnka z gotującymi się pulpetami i gotujemy około 5 minut.

Natunaturally krok 5
Podanie: pulpety w sosie musztardowym wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami lub z ryżem.

Natunaturally


