
Pulpety w sosie pieczarkowym
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pieczarki: kg
- woda: 3 szklanki
- cebula: 1 szt.
- margaryna: 1 łyżka stołowa
- śmietana: 1 łyżka stołowa
- mąka: 1 łyżka stołowa
- woda: 3 łyżki stołowe
- mięso mielone: kg
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- vegeta: 1 łyżeczka
- kasza manna: 3 łyżki stołowe
- jajka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso mielone połączyć z jajkiem i kaszą manną. Całość przyprawić vegetą, pieprzem i innymi, lubianymi przyprawami. Do masy na pulpety dodać przeciśnięty czosnek. Całość wymieszać na gładka masę. Formować małe kuleczki , wrzucać na wrzątek i gotować ok. 15 min, aby mięso nadawało się do spożycia.

krok 2
Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie talarki. Gotować wraz z pokrojoną w kostkę cebulką do miękkości.

krok 3
Pieczarki przełożyć do wywaru z klopsikami. Całość przyprawić wg uznania i dodać margarynę. Zagęścić sos - mąkę z wodą i śmietaną wymieszać i wlewać stopniowo do sosu. Całość chwilkę pogotować. Jeśli sos na puplety w sosie pieczarkowym okaże się za rzadki, można dodać jeszcze trochę rozrobionej z wodą mąki.


