
Pulpety w sosie pomidorowym
- mięso mielone: 500 g
- czosnek: 2 ząbki
- cebula: 120 g
- jajka: 1 szt.
- bułka tarta: 30 g
- bulion drobiowy: 125 ml
- przecier pomidorowy: 350 g
- olej: 45 ml
- oregano: 4 g
- słodka papryka: 4 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni. Szklimy na niej cebulę. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż zmięknie i uwolni aromat. Mięso (na przykład z karkówki wieprzowej, łopatki wołowej lub udźca indyka) mielimy ponownie razem z podsmażonymi składnikami.
krok 2
Masa na pulpety: w dużej misce umieszczamy zmielone mięso. Dodajemy jajko. Wsypujemy bułkę tartą. Jeśli chcemy otrzymać danie bezglutenowe, możemy zamienić ją na ugotowaną kaszę jaglaną lub płatki owsiane rozmoczone w gorącej wodzie. Doprawiamy mięso solą i pieprzem oraz suszonym oregano i słodką papryką w proszku. Możemy też wykorzystać pikantne dodatki, takie jak papryczka chili lub chrzan. Dokładnie wyrabiamy masę.
krok 3
Smażenie: na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (może być też masło klarowane lub smalec). Lekko zwilżamy dłonie lub zakładamy rękawiczki. Formujemy niewielkie pulpeciki. Obsmażamy je z obu stron. Pamiętajmy, żeby nie wkładać ich zbyt dużo na raz, inaczej temperatura na patelni spadnie i soki nie zostaną prawidłowo zamknięte wewnątrz mięsa.
krok 4
Duszenie: wkładamy wszystkie pulpety z powrotem na patelnię. Jeśli używamy świeżego garnka lub brytfanny, pamiętajmy, żeby „odglazurować” powierzchnię, na której smażyło się mięso. W tym celu wlewamy na nią odrobinę wody i dokładnie mieszamy, żeby odzyskać wszystkie pozostałe na niej drobinki, po czym przelewamy całość do garnka. Podlewamy pulpety gorącym rosołem lub bulionem (drobiowym, wołowym lub warzywnym) i dusimy przez około 15 minut.
krok 5
Sos pomidorowy do pulpetów: do garnka lub patelni z mięsnymi kuleczkami i wywarem dolewamy przecier pomidorowy (możemy też wykorzystać koncentrat). Gotujemy kolejny kwadrans, tym razem bez przykrywki, żeby sos lekko odparował i zgęstniał. W międzyczasie delikatnie mieszamy, żeby pulpeciki nie przywarły do dna. Sprawdzamy smak. W razie potrzeby doprawiamy solą (lub sosem sojowym) i cukrem.
krok 6
Podanie: pulpety w sosie pomidorowym pasują zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, kaszy lub makaronu. Proponujemy podać je do spaghetti ugotowanego al dente i posypać startym parmezanem. Można udekorować je świeżą natką pietruszki, bazylią lub tymiankiem.

