
Pulpety wieprzowe
- łopatka wieprzowa: 700 g
- kminek: 0.5 łyżeczki
- mąka: 2 łyżki stołowe
- olej: 2 łyżki stołowe
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżki stołowe
- cebula: 2 szt.
- bulion warzywny: 1 szklanka
- chili: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal280
Sposób przygotowania
krok 1
Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mielenia. Zmielone mięso na pulpety wieprzowe doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy. Rozmieszane mięso dzielimy na 12 części, z każdej z nich formujemy kulkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Surowe pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony, aż będą rumiane. Podsmażone pulpety wieprzowe przekładamy do rondla. Trzymamy w cieple.

krok 2
Cebulę obieramy z łupin i drobno siekamy. Posiekaną cebulę wrzucamy na tłuszcz pozostały po smażeniu pulpetów i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion. Przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia. Następnie przekładamy pulpety do sosu i wszystko dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Pulpety wieprzowe podajemy z frytkami, kopytkami, kaszą lub chrupiącą bagietką.


