Reklama

Pulpety wieprzowe to pomysł na bardzo proste danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone w ulubionym przez wielu sosie pomidorowym zasmakują każdemu, nawet najmłodszym niejadkom. Pulpety w sosie pomidorowym można podać na wiele sposobów - z kaszą, ziemniakami czy ryżem, a także zawekować i spokojnie przechowywać, aż znowu najdzie nas ochota na pulpeciki wieprzowe. Oto nasz sprawdzony przepis na pulpety wieprzowe w sosie.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal280
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mielenia. Zmielone mięso na pulpety wieprzowe doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy. Rozmieszane mięso dzielimy na 12 części, z każdej z nich formujemy kulkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Surowe pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony, aż będą rumiane. Podsmażone pulpety wieprzowe przekładamy do rondla. Trzymamy w cieple.

  • krok 2

    Cebulę obieramy z łupin i drobno siekamy. Posiekaną cebulę wrzucamy na tłuszcz pozostały po smażeniu pulpetów i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion. Przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia. Następnie przekładamy pulpety do sosu i wszystko dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Pulpety wieprzowe podajemy z frytkami, kopytkami, kaszą lub chrupiącą bagietką.

Porady:

  • W powyższym przepisie na pulpety wieprzowe użyto bulionu warzywnego, jednak równie dobry będzie każdy inny bulion czy też rosół z poprzedniego dnia.
  • W przepisach na pulpeciki wieprzowe często dodaje się namoczoną w mleku lub wodzie czerstwą bułkę oraz jajko, aby pulpety były zwarte i dobrze się kleiły. Nie jest to jednak konieczne. Możesz pominąć bułkę i jajko – pamiętaj wtedy, aby dobrze rozrobić mięso i w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Jeśli jednak obawiasz się, że pulpeciki wieprzowe rozpadną się w trakcie gotowania, dodaj do nich odrobinę bułki tartej.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama