
Pulpety z kaszy jaglanej
- kasza jaglana: 370 g
- cebula: 2 szt.
- marchewka: 2 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- oregano: 6 g
- otręby owsiane: 90 g
- passata pomidorowa: 700 ml
- tymianek: 6 g
- olej: 30 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Z dwóch cebul i jednego ząbka czosnku usuwamy łuski, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Marchewki myjemy oraz ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Pietruszkę płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i siekamy. Płatki owsiane mielimy w malakserze.
krok 2
Kasza jaglana: przenosimy ją na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy 750 ml wody – podgrzewamy ją, aż zacznie wrzeć. Następnie wrzucamy do niej kaszę i gotujemy ją pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie odstawiamy ją w garnku do ostygnięcia, a potem odcedzamy z wody.
krok 3
Sos: 15 ml oleju rozgrzewamy na patelni. Dodajemy jedną posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy je przez 1–2 minuty. Następnie wlewamy passatę. Całość podgrzewamy jeszcze przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
krok 4
Masa: 15 ml oleju rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pozostałą ilość posiekanej cebuli i smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie przenosimy ją do miski. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, płatki owsiane, tymianek, oregano i kaszę jaglaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość wyrabiamy dłońmi.
krok 5
Pulpety z kaszy jaglanej: z powstałej masy formujemy niewielkie klopsiki. Następnie układamy je w szerokim naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
krok 6
Podanie: pulpety nakładamy na talerz i dekorujemy natką pietruszki.

