
Pulpo a la gallega – ośmiornica po galicyjsku
- ośmiornica: 1 kg
- cebula: 150 g
- liść laurowy: 3 szt.
- ziemniaki: 500 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- sól: 3 g
- sól morska: 3 g
- słodka papryka: 2 g
- papryka ostra: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wywar: do dużego garnka, w którym zmieści się ośmiornica, wlewamy wodę. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia.
krok 2
Ośmiornica: opłukujemy ją w zimnej wodzie z ewentualnych zanieczyszczeń. Trzymając ją za głowę, zanurzamy ją na kilka sekund w gotującej się wodzie, po czym wyciągamy. Powtarzamy tę czynność 3 razy. Dzięki temu mięso pozostanie sprężyste. Całkowicie zanurzamy ośmiornicę we wrzątku i gotujemy ją na małym ogniu przez 40 minut.
krok 3
Ziemniaki: myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
krok 4
Podanie: na drewnianej desce umieszczamy ugotowane kartofle. Macki ośmiornicy kroimy w kawałki o grubości 2 cm i układamy je na plastrach ziemniaków. Pulpo a la gallega wykańczamy, posypując solą morską oraz słodką i ostrą papryką. Skrapiamy oliwą przed podaniem.