Purée z batatów
- bataty (słodkie ziemniaki): 500 g
- masło: 30 g
- tymianek: 5 gałązek
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Obieramy bataty, najlepiej za pomocą ostrej skrobaczki do warzyw, żeby nie usunąć zbyt dużej warstwy miąższu razem ze skórką. Jeśli używamy młodych batatów o miękkiej i zdrowej łupince, nie musimy jej zdejmować. Wystarczy, że wyszorujemy ją szorstką stroną gąbki lub specjalną szczoteczką do mycia warzyw.

Ewa Niepytalska krok 2
Kroimy słodkie ziemniaki na mniejsze cząstki. Dla ułatwienia możemy podzielić je najpierw na ćwiartki lub półplasterki. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego (powinno być na tyle duże, żeby można było luźno rozłożyć kawałki batatów). Rozmieszczamy między nimi pokrojone w niewielką kostkę masło. Dodajemy świeże gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać także słodką lub ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i rozmaryn.

Ewa Niepytalska krok 3
Wstawiamy naczynie żaroodporne z batatami do piekarnika rozgrzanego do 200°C (tryb góra-dół) na około 40 minut. W międzyczasie mieszamy je przynajmniej raz, żeby równomiernie się upiekły. Słodkie ziemniaki powinny całkowicie zmięknąć. Nic się nie stanie, jeśli ich brzegi mocniej się zrumienią. Purée z batata będzie miało dzięki temu wyrazisty, słodki smak, a nie straci na kolorze. Przekłuwamy je widelcem, patyczkiem lub ostrzem małego noża, żeby sprawdzić, czy są gotowe.

Ewa Niepytalska krok 4
Przekładamy słodkie ziemniaki do wysokiego naczynia (na przykład z wyposażenia blendera typu żyrafa). Nawet jeśli nie podajemy purée z batatów od razu, nie czekajmy, aż wystygną. Łatwiej je rozdrobnić, kiedy są jeszcze gorące. Miksujemy je, aż uzyskamy upragnioną konsystencję. Niektórzy wolą idealnie gładki przecier (można go wtedy dodatkowo przecisnąć przez sitko), inni wybierają dodatek do obiadu z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Do rozdrobnienia batatów możemy też wykorzystać praskę do ziemniaków lub tradycyjny tłuczek. Pamiętajmy, żeby odzyskać z naczynia żaroodpornego wszystkie drobinki przypieczonych warzyw (warto w tym celu wlać do niego odrobinę mleka lub gorącej wody, tzw. deglazing).

Ewa Niepytalska krok 5
Umieszczamy purée ze słodkich ziemniaków w czystej miseczce. Dekorujemy tymiankiem, gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polewamy odrobiną oliwy dobrej jakości (może być smakowa, na przykład truflowa lub czosnkowa).

Ewa Niepytalska


