
Puree z ziemniaków i buraków
- ziemniaki: 600 g
- buraki: 700 g
- sól: 6 g
- masło: 15 g
- mleko: 150 ml
- pieprz czarny: 600 g
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal238
- tłuszcz4.8g
- tłuszcz nasycony2.8g
- węglowodany43.2g
- cukry14.4g
- błonnik8.4g
- białko7.2g
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki i buraki myjemy, obieramy i kroimy w ok. 2 cm kawałki. Jeśli mamy bardzo mało czasu, a chcemy podać do obiadu zdrowy dodatek, to możemy wykorzystać ziemniaki i buraki już ugotowane, dostępne w sklepach.
krok 2
Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, jak zacznie wrzeć, solimy je. Zmniejszamy ogień, od tego momentu odmierzamy 25 minut, gotujemy pod przykryciem.
krok 3
Po tym czasie zdejmujemy ziemniaki z burakami z ognia i odcedzamy pozostały płyn.
krok 4
Do warzyw dodajemy masło i mleko. Dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą jodowaną.
krok 5
Puree z ziemniaków i buraków podajemy posypane szczypiorkiem. Można zamienić go na inne, ulubione zioła, np. koperek lub natkę i pietruszkę. Pasuje do wielu dań mięsnych i wegetariańskich, np. do kotletów mielonych lub kotlety z kaszy jaglanej.
Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de,

