
Puree ziemniaczane z kalarepą
- kalarepa: 800 g
- ziemniaki: 700 g
- woda: 400 ml
- sól: 6 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- mleko: 200 ml
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- pieprz biały: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal238
- tłuszcz4.5g
- tłuszcz nasycony2.5g
- węglowodany42.5g
- cukry7g
- błonnik8.5g
- białko9g
Sposób przygotowania
krok 1
Kalarepkę i ziemniaki (najlepsze będą mączyste, sypkie, typu C, np. bryza, gracja, finezja) myjemy i obieramy, potrzebne nam będą same bulwy. Warzywa kroimy na kawałki, mniej więcej tej samej wielkości większe kostki.
krok 2
Do garnka wlewamy mniej więcej 400 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy niewielką ilość soli. Ostrożnie przekładamy kalarepę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości, potrwa to około 15-20 minut.
krok 3
W międzyczasie płuczemy natkę pietruszki, osuszamy ją ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Siekamy drobno. Zamiast natki można też posiekać koperek lub szczypiorek.
krok 4
Do ugotowanych warzyw wlewamy mleko 1,5% i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków (można też użyć blendera). Mleko zastosowane w przepisie można zamienić na śmietankę, jogurt naturalny, masło, a nawet serek topiony. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy ręcznie z puree ziemniaczanym z kalarepą. Do smaku dosypujemy gałkę muszkatołową (najlepiej świeżo startą) i pieprz biały, który idealnie komponuje się z ziemniakami. Danie podajemy w formie dodatku, pasuje np. do kotletów jajecznych lub kotletów mielonych z kapustą.
Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de,

