Porady:
- Białka należy ubić na sztywną pianę. Pomoże nam w tym dosypanie szczypty soli - dzięki temu białka będą się łatwiej ubijać, a piana będzie wolniej opadać!
- Naleśniki najlepiej smażyć na małym ogniu. Nie będą się wtedy przypalać, a czas potrzebny do ich usmażenia pozostanie prawie taki sam.
- Jeśli chcemy przygotować te naleśniki w wersji wytrawnej należy zrezygnować z dodatku cukru waniliowego. Ciasto należy lekko posolić.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić puszyste naleśniki?
Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste? Istnieje kilka kuchennych sztuczek, których zastosowanie sprawi, że upieczemy naprawdę puszyste naleśniki. Najczęściej stosowanym sposobem jest dodanie do ciasta naleśnikowego wody gazowanej zamiast źródlanej. Można również osobno ubić pianę z białek i dodać ją do ciasta na naleśniki tuż przed smażeniem. Ważne, aby pianę z białek wymieszać z resztą ciasta kilkoma zdecydowanymi, jednak delikatnymi, ruchami. Zbyt intensywne mieszanie sprawi, że piana z białek opadnie. Jeszcze innym rozwiązaniem jest dodanie odrobiny sody, która pod wpływem temperatury pomoże ciastu wyrosnąć. Puszyste naleśniki przypominają trochę delikatne omlety angielskie, jednak oba przepisy różnią się proporcjami.
Dzień naleśnika
W Polsce pod koniec karnawału odchodzimy Tłusty Czwartek, podczas którego bezkarnie możemy zajadać się pysznymi pączkami. Jest to typowo polska tradycja. Natomiast w krajach anglosaskich obchodzony jest Pancakes day (Dzień naleśnika), podczas którego smażone są najróżniejsze typy tych placków. Puszyste naleśniki podawane są głównie w wersji na słodko. Jest to święto godne uwagi.
Sprawdź także przepis na pyszne pancakes