Porady:
- Proporcje podane w przepisie są odpowiednie na patelnię o średnicy 18–20 cm.
- Piana na puszysty omlet musi być sztywna. Żeby taka wyszła należy pamiętać o kilku ważnych szczegółach, takich jak dobrze rozdzielone jajka (bez odrobiny żółtka), czysty i suchy pojemnik do ubijania oraz równie czyste i suche widełki miksera. Woda lub inne nieczystości mogą zaburzyć strukturę piany.
- Jeśli chcemy zrobić większy omlet, np. na patelni o średnicy ok. 25 cm, zwiększamy ilość składników do 3 jajek i 3 łyżek mąki (czyli 45 g).
- Wiemy, że obracanie omletów nie jest łatwe. Warto więc sobie pomóc, np. sięgając po dwie płaskie, drewniane łopatki, na których łatwiej jest utrzymać omlet w całości. Można także zsunąć go na talerz, przyłożyć odwróconą patelnię i szybko obrócić na drugą stronę. Tylko pewnych swoich umiejętności kucharzy zachęcamy do podrzucania omletów.
- Podsmażony z jednej strony omlet możemy także złożyć na pół – tak, jak to robią Francuzi.
- W przypadku omletów na słodko, do piany z białek możemy dodać cukier puder (wystarczy 10 g), który dodatkowo stabilizuje konsystencję masy.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić bardzo puszysty omlet?
Jest kilka sposobów na to, żeby domowy omlet wyszedł jeszcze bardziej puszysty:
- odrobina mleka lub słodkiej śmietanki – wybrany składnik dodajemy do białek przed ubijaniem. Najlepiej sprawdzi się śmietanka 30% lub 36%,
- proszek do pieczenia – to stary sposób, który zawsze wychodzi. Wystarczy ¼ łyżeczki (ok.1 g). Proszek przesiewamy razem z mąką, a następnie ostrożnie mieszamy z masą na omlet,
- soda oczyszczona – na omlet z 2 jajek dodajemy pół łyżeczki, a w przypadku 3 jajek – jedną płaską łyżeczkę sody.
Patelnię z nie do końca ściętym omletem możemy wstawić na 2 min do rozgrzanego piekarnika. W taki sposób Anglicy, Amerykanie i Holendrzy przygotowują słynny puszysty omlet Dutch Baby.
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki?
Omlet możemy przygotować także bez mąki – z samych jajek ubitych na puszystą masę. W praktyce jednak taki omlet podczas smażenia opada i traci swoją objętość. Co można dodać do omletów zamiast mąki?
W przypadku słodkich omletów możemy dodać budyń w proszku, np. śmietankowy lub waniliowy. Jedną czubatą łyżkę (czyli ok. 15–20 g) mieszamy z żółtkami, a następnie łączymy z pianą z białek.
Puszysty omlet na słodko i na słono
Słodki, puszysty omlet na śniadanie to sprawdzony sposób na udany dzień. Co dodać, żeby zapewnić sobie solidną dawkę energii i składników odżywczych, które pobudzają nasz umysł do pracy na wysokich obrotach? Poniżej kilka najbardziej popularnych propozycji:
- omlet cesarski – podawany jest w kawałkach z dodatkiem świeżych owoców lub domowych przetworów, np. powideł śliwkowych. Całość możemy posypać prażonymi płatkami migdałów, cukrem pudrem i cynamonem,
- omlet z truskawkami – idealnie smakuje z dodatkiem roztopionej czekolady, miodu lub z bitą śmietaną,
- omlet z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem – w tej wersji dostarczy nam zdecydowanie najwięcej energii. Masło orzechowe możemy przygotować samodzielnie przy pomocy mocnego blendera lub malaksera,
- omlet z fit nutellą – pyszny krem z orzechów laskowych i daktyli sprawdzi się także do klasycznych naleśników, gofrów, wielu różnych ciast i deserów.
Podstawowy przepis na puszysty omlet sprawdzi się także w wersji wytrawnej. Na jego bazie możemy przygotować ponadczasowy omlet z szynką i serem lub bardziej sezonowy omlet z kurkami bądź szparagami.