Reklama

Jesienne winogrona - te ciemne, o intensywnym smaku - idealnie nadają się do wypieków. Wielbiciele ciasta z owocami będą zachwyceni. Niektórzy mówią, że smakuje jak ciasto beatka.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Tortownicę o śr. 20 cm natłuszczamy. Cukier miksujemy z jajkami przez 5 min na gęstą, jasną i puszystą masę. Oliwę, stopione masło, mleko, wanilię i otarte skórki z obu cytrusów mieszamy.

  • krok 2

    W innym naczyniu łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połowę mokrej mieszaniny dodajemy do masy jajecznej, dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników mokrych i suchych. Mieszamy.

  • krok 3

    Wlewamy do formy i wykładamy na to 3/4 winogron. Pieczemy przez 15 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzchu rozkładamy pozostałe winogrona. Pieczemy przez kolejne 60 min, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie, następnie posypujemy cukrem pudrem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2016

Porady:

Wypróbuj też przepis na szybkie ciasto ze śliwkami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama