
Puszysty placek winogronowy
- cukier puder: 130 g
- jajka: 2 szt.
- oliwa cytrynowa: 60 ml
- masło: 60 g
- mleko: 125 ml
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- skórka z cytryny: 1 szt.
- skórka pomarańczowa: 1 szt.
- mąka: 200 g
- sól: 3 g
- winogrona ciemne: 600 g
- cukier puder: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Tortownicę o śr. 20 cm natłuszczamy. Cukier miksujemy z jajkami przez 5 min na gęstą, jasną i puszystą masę. Oliwę, stopione masło, mleko, wanilię i otarte skórki z obu cytrusów mieszamy.
krok 2
W innym naczyniu łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połowę mokrej mieszaniny dodajemy do masy jajecznej, dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników mokrych i suchych. Mieszamy.
krok 3
Wlewamy do formy i wykładamy na to 3/4 winogron. Pieczemy przez 15 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzchu rozkładamy pozostałe winogrona. Pieczemy przez kolejne 60 min, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie, następnie posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2016

