
Puszysty sernik
Sposób przygotowania
krok 1
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
krok 2
Oddzielić żółtka od białek.
krok 3
W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
krok 4
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
krok 5
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
krok 6
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
krok 7
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
krok 8
Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.




