
Ciasto Pani Walewska
- mąka pszenna: 500 g
- cukier puder: 100 g
- cukier waniliowy: 32 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- masło: 400 g
- jajka: 6 szt.
- śmietana: 75 g
- mleko: 500 ml
- mąka ziemniaczana: 100 g
- cukier: 230 g
- dżem owocowy: 200 g
- płatki migdałowe: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie składniki, poza 250 g masła to ciasta kruchego, wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka (na bezę) od żółtek (na kruche ciasto) – rozmiar M.
krok 2
Budyń: w 125 ml mleka rozpuszczamy po 30 g mąki pszennej i 50 g ziemniaczanej. Dodajemy 16 g cukru wanilinowego oraz 2 żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić, dodajemy do niego przygotowaną mieszankę budyniową. Energicznie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Odkładamy ją do wystudzenia.
krok 3
Kruche ciasto: do 500 g mąki pszennej z proszkiem do pieczenia przesiewamy dodajemy 85 g cukru pudru, 16 g cukru wanilinowego oraz 60 g śmietany. Zimne masło (200 g) kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Całość sieczmy przy pomocy noża, aż do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. W cieście robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim 6 żółtek. Wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części. Owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
krok 4
Blaty bezowe: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy do nich 230 g drobnego cukru i 25 g mąki ziemniaczanej, cały czas ubijając masę. Jeśli spody będziemy piekli na dwa razy, to również bezę trzeba zrobić dwa razy. W takim przypadku składniki dzielimy na pół.
krok 5
Spody ciasta: po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na jednakowej wielkości prostokąty (na wielkość blachy 24x34 cm). Przekładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C – grzanie góra–dół.
krok 6
Warstwy: na 1 blat surowego ciasto nakładamy połowę dżemu z czarnej porzeczki (lub innego kwaśnego). Rozprowadzamy go dokładnie na całej powierzchni. Na nim rozprowadzamy połowę bezy. Z 2. postępujemy tak samo.
krok 7
Pieczenie: ciasto pieczemy przez 30 minut – aż beza na wierzchu lekko się zrumieni. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
krok 8
Masa budyniowo-maślana: miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach (miska musi być wysoka, inaczej masło będzie wypadać). Celem jest uzyskanie puszystej i jasnej masy. Potem dodajemy, po łyżce, zimny budyń.
krok 9
Składanie ciasta: masę budyniową wykładamy na wystudzonym blacie z dżemem i bezą. Delikatnie przykrywamy ją drugim blatem ciasta (również z dżemem i bezą).
krok 10
Podanie: ciasto Pani Walewska wkładamy jeszcze na 6 godzin do lodówki (czas nie jest wliczony w czas przygotowania całego ciasta). Po tym czasie wierzch obsypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi (na suchej patelni).

