
Wątróbka z indyka - pyszna i chrupiąca
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- sól: 3 g
- pieprz kolorowy: 1 szczypta
- masło: 2 łyżki stołowe
- miód: 2 łyżki stołowe
- sok z cytryny: 1 szt.
- gruszki: 2 szt.
- suszone morele: 6 szt.
- rodzynki: 2 łyżki stołowe
- imbir: 1 szczypta
- wątróbka drobiowa: 600 g
- mąka: 4 łyżki stołowe
- olej rzepakowy: 2 łyżki stołowe
- pieprz czarny: 3 g
- czosnek granulowany: 5 g
- majeranek: 5 g
- papryka w proszku: 3 g
- świeża mięta: 5 liści
Sposób przygotowania
krok 1
Jak rozpocząć przygotowywanie wątróbki z indyka? Najpierw w garnku roztapiamy masło z miodem. Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż i skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy je do garnka z miodem i masłem. Morele również kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy je razem z imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu kolorowego do garnka. Całość smażymy przez 5 minut. Dodajemy listki mięty.
krok 2
W kolejnym kroku przystępujemy do zrobienia wątróbki. Oczyszczone i osuszone wątróbki kroimy w plastry, oprószamy pozostałymi przyprawami i mąką. Smażymy ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Wątróbkę osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiar tłuszczu, układamy na chałce z owocami i skrapiamy powstałym podczas smażenia sosem. Dekorujemy miętą.

