Porady:
- Wybierając jajka na jajecznicę, warto sięgnąć po te pochodzące od kur z wolnego wybiegu.
- Do jajecznicy z serem można dodać również cebulkę, którą wcześniej zeszklimy na maśle.
Jajecznica z serem
Ser żółty to tylko jedna z propozycji na jajecznicę z serem. Do tego dania można dodać również inne sery np. mozzarellę, parmezan lub ser kozi. Ciekawym urozmaiceniem będzie również dodatek fety. Dzięki serowi, jajecznica zyskuje pyszny kremowy smak, a co więcej staje się bardziej sycąca i wartościowa.
Jajecznica z majonezem
Ciekawym pomysłem na dość tłusty dodatek do jajecznicy jest majonez. Dzięki niemu danie nabiera aksamitnej konsystencji i dostarcza nam większej ilości energii. Można wykorzystać majonez kupny lub zrobić własny, domowy majonez.
Zobacz też: przepis na jajecznicę z grzybami.
Notka redakcyjna:
Szakszuka – czyli jajka i pomidory w duecie
Jajka to produkt, który idealnie sprawdzi się na śniadanie i nie tylko. Są one bogate w białko, fosfor, potas, magnez i liczne witaminy, a po ich zjedzeniu będziemy pełni energii. Sposobów na przygotowanie jajek jest wiele. Można ugotować je na twardo lub miękko, a także zjeść w formie jajka sadzonego. Z wykorzystaniem jajek warto zrobić również różnego rodzaju pasty kanapkowe, począwszy od tej klasycznej pasty jajecznej, po te z innymi dodatkami w postaci np. awokado czy makreli. Jednym z popularniejszych przepisów z jajkami jest szakszuka. To nic innego jak jajka gotowane w pomidorach, z dodatkiem przypraw i ziół. Przepis ten przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu i szybko zyskał wielu wielbicieli. Dzięki dodatkowi świeżych pomidorów i ziół, danie to jest niezwykle aromatyczne. Jak przygotować szakszukę? Zaczynamy od obrania cebuli i poszatkowania jej. Następnie szklimy ją na patelni z rozgrzanym olejem. W tym czasie myjemy pomidory i kroimy w kostkę. Dodajemy je na patelnię do cebuli i mieszamy. Całość smażymy przez kilka minut, aż część soku z pomidorów wyparuje. Następnie wbijamy na patelnię całe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Warto dodać również posiekaną świeżą bazylię, kolendrę lub oregano. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut aż jajka się zetną. Szakszukę serwujemy ze świeżym pieczywem. Jeśli nie mamy świeżych pomidorów, możemy użyć też tych z puszki. Warto również nieco poeksperymentować z przyprawami. Jeśli chcemy, aby nasza szakszuka była nieco ostrzejsza, warto dodać do niej szczyptę chili. Ciekawym dodatkiem będzie też kmin rzymski.
Jak urozmaicić jajecznicę z serem?
Jajecznica to danie, które może być serwowane zarówno solo jak i z dodatkami. Ser to jeden z pomysłów na urozmaicenie tego dania. Dobrze sprawdzą się tu również świeże zioła np. bazylia, szczypiorek czy kolendra. Do jajecznicy z serem można dodać też różnego rodzaju warzywa. Pomidory pokrojone w kostkę lub papryka dodadzą jajecznicy z serem nutę świeżości. Rzodkiewka pasuje tu równie dobrze. Cebula to również doskonała baza do jajecznicy. Usmażone na niej jajka nabierają lekko słodkiego i wyrazistego smaku. Jeśli chcemy, aby nasza jajecznica była naprawdę kremowa możemy sięgnąć po przepis na jajecznicę z mlekiem. Do jajecznicy z serem bez obaw można dodać ulubione grzyby lub wędzony boczek. Jeśli mowa już o mięsie, to warto dodać, że jajecznica z serem smakuje również wybornie z dodatkiem szynki. Przepis na jajecznicę z kiełbasą to kolejny pomysł na mięsny dodatek do tego dania. Wariantów tego dania jest wiele, warto spróbować za każdym razem nieco innej jego wersji, by jajecznica z serem nigdy się nam nie znudziła.