Porady:
- Karkówkę z grilla możemy serwować z podpieczoną na ruszcie z tortillą, pitą, świeżym pieczywem lub z ziemniaczkami. Do tego możemy podać także sos tzatziki czy sałatę rzymską.
- Karkówka składa się ze stosunkowo dużej ilości kolagenu, tłuszczu i mięśni, które pod wpływem temperatury mogą twardnieć. Dlatego też bardzo istotnym punktem jest marynowanie karkówki na grilla – dzięki temu prostemu zabiegowi mięso będzie kruche i miękkie.
- Ważnym składnikiem marynaty do karkówki jest sól – zmiękcza ona strukturę mięsa, a także sprawia, że zachowuje ono większą ilość soków, dzięki czemu jest ono bardziej soczyste w środku. Podobnie do soli działają inne składniki, w tym m.in. ocet i sok z cytryny.
- Soczysta karkówka na grillu powinna piec się stosunkowo powoli na niezbyt niskim ruszcie – w przeciwnym razie możemy nadmiernie przesuszyć nasze mięso.
- Ciekawym sposobem na karczek z grilla jest pieczenie z wędzeniem – w takim przypadku niezbędny jest grill z pokrywą oraz drewno do wędzenia.
- Karkówkę z grilla należy przygotowywać maksymalnie przez kilkanaście minut – zalecanym czasem jest grillowanie karkówki z każdej ze stron po 5 minuty.
- Poza sezonem możemy z powodzeniem zrobić karkówkę z grilla elektrycznego. Smak będzie porównywalny, a do tego będzie zdrowsza.
Notka redakcyjna:
Marynata do karkówki z grilla
Ważnym elementem w przygotowaniu dobrej karkówki z grilla jest marynata. Jedną z ciekawych propozycji jest marynata azjatycka, do której przygotowania potrzebujemy 50 g cukru, 100 ml gorącej wody, 5 cebuli dymek, trawę cytrynową, 3 ząbki czosnku, 50 ml sosu rybnego oraz 30 ml sosu sojowego, a także pieprz do smaku.
Marynatę azjatycką zaczynamy od przygotowania karmelu: na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy cukier, mieszamy drewnianą łyżką, aż się rozpuści i zbrązowieje. Ostrożnie wlewamy wodę i gotujemy ok. 20 min. Potem mieszamy wszystkie pozostałe składniki, dolewając karmel. Doprawiamy pieprzem, wkładamy mięso, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce. Grillujemy po 5 min z każdej strony. Podajemy w przekrojonej na pół, opieczonej bagietce, z majonezem, z marynowanymi ogórkami zamarynowanymi, kolendrą, ewentualnie z pastą paprykową typu ajvar.
Z czym podawać karkówkę z grilla?
Możemy podawać ją ze świeżym pieczywem. Sosy do karkówki z grilla dla wielu osób są po prostu niezbędne. Największą popularnością cieszą się czosnkowy, pomidorowy, meksykański lub po prostu ketchup i musztarda. Jednak w wersji bardziej wykwintnej, sprawdzą się opiekane ziemniaki z grilla, zawinięte w folię aluminiową upieczone na ruszcie. Dobrze pasują tu szaszłyki warzywne, z papryki, cebuli i pieczarek lub plastry pomidorów z bazyliowym pesto, lekko podgrzane na grillu.
Sałatka do karkówki z grilla
Dobrym pomysłem jest też zrobienie sałatki, najszybsza wersja to miks sałat z sosem winegret, z dodatkiem świeżych warzyw, np. pomidorków koktajlowych, rzodkiewki, papryki, oliwek, szczypioru i sera feta. Z takimi samymi warzywami możemy przygotować kaszę kuskus zamiast sałaty. Kaszę przez 5 minut namaczamy we wrzątku, aż do wchłonięcia wody – nalewamy ok. 1 centymetr ponad poziom kuskusu.
Do karkówki z grilla pasują również bardziej sycące sałatki. Ciekawym pomysłem jest zrobienie prostej sałatki ziemniaczanej. Gotujemy ziemniaki w mundurkach przez ok. 15 minut, po wystudzeniu obieramy ze skóry i kroimy w kostkę lub ćwiartki, jeśli ugotowaliśmy niewielkie bulwy. Następnie dodajemy cebulę, świeżą (pokrojoną w kostkę) lub marynowaną bądź szczypiorek, do tego wsypujemy groszek zielony z puszki. Całość doprawiamy solą do smaku i gruboziarnistym pieprzem lub marynowanym zielonym. Na koniec łączymy z musztardą – dla lepszego efektu może to być francuska, z ziarnami gorczycy w całości – i z majonezem.