Porady:
Paluchy pizzowe z dodatkami
Poniżej sprawdzone przepisy na bardziej urozmaicone wersje pizzowych paluchów:
- z salami i mozzarellą – salami kroimy w paseczki i w tej formie układamy na sos pomidorowym. Posypujemy startą mozzarellą, a następnie składamy i wycinamy paluchy zgodnie z podstawowym przepisem,
- z boczkiem – plastry boczku możemy również dać do środka lub owinąć nimi paluchy drożdżowe i w tej formie wstawić do pieczenia,
- ze szpinakiem i żółtym serem – liście szpinaku trzeba wcześniej przesmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Warto dodać cebulę i czosnek. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, po czym nakładamy na połowę rozwałkowanego ciasta – już bez dodatku pomidorowego sosu. Przed złożeniem posypujemy żółtym serem.
Domowe sosy do paluchów pizzowych
Domowe przekąski mają dwie duże zalety, które sprawiają, że są lepsze od tych ze sklepu. Pierwsza to taka, że dokładnie wiemy, z jakich składników zostały przygotowane. A druga, że możemy przygotować ich dowolną ilość – więcej lub mniej w zależności od potrzeb i liczby gości.
W przypadku paluchów z ciasta na pizzę dobrze jest zadbać nie tylko o jakościowe składniki na ciasto i dodatki, ale także o sosy. Do przekąski doskonale pasują:
- sos belgijski – na bazie majonezu, z dodatkiem cebuli i ketchupu,
- serowy – podany w wersji na ciepło z dodatkiem roztopionego sera cheddar,
- pieprzowy – na bazie majonezu i jogurtu, z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i oczywiście świeżo mielonego pieprzu,
- czosnkowy,
- lub sos BBQ.
Można także samodzielnie zrobić oliwę smakową, dodając do niej papryczkę chili, rozmaryn, bazylię lub kilka ząbków czosnku.
Paluchy pizzowe na obiad lub kolację
Jeśli gotujecie dla całej rodziny, a zwłaszcza dla małych kulinarnych krytyków, paluchy z ciasta na pizzę mogą być przyjemnym dodatkiem do codziennego posiłku. Fantazyjnie poskręcana przekąska z pożywnymi dodatkami, nawet największego niejadka zachęci do jedzenia. Paluchy doskonale pasują do różnych zup kremów:
A jeśli myślicie o wyjątkowej kolacji dla dwojga, dodajcie paluchy pizzowe do sałatki z arbuzem lub carpaccio z buraka.
Notka redakcyjna:
Paluchy pizzowe z dodatkami
Poniżej sprawdzone przepisy na bardziej urozmaicone wersje pizzowych paluchów:
- z salami i mozzarellą – salami kroimy w paseczki i w tej formie układamy na sos pomidorowym. Posypujemy startą mozzarellą, a następnie składamy i wycinamy paluchy zgodnie z podstawowym przepisem,
- z boczkiem – plastry boczku możemy również dać do środka lub owinąć nimi paluchy drożdżowe i w tej formie wstawić do pieczenia,
- ze szpinakiem i żółtym serem – liście szpinaku trzeba wcześniej przesmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Warto dodać cebulę i czosnek. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, po czym nakładamy na połowę rozwałkowanego ciasta – już bez dodatku pomidorowego sosu. Przed złożeniem posypujemy żółtym serem.
Domowe sosy do paluchów pizzowych
Domowe przekąski mają dwie duże zalety, które sprawiają, że są lepsze od tych ze sklepu. Pierwsza to taka, że dokładnie wiemy, z jakich składników zostały przygotowane. A druga, że możemy przygotować ich dowolną ilość – więcej lub mniej w zależności od potrzeb i liczby gości.
W przypadku paluchów z ciasta na pizzę dobrze jest zadbać nie tylko o jakościowe składniki na ciasto i dodatki, ale także o sosy. Do przekąski doskonale pasują:
- sos belgijski – na bazie majonezu, z dodatkiem cebuli i ketchupu,
- serowy – podany w wersji na ciepło z dodatkiem roztopionego sera cheddar,
- pieprzowy – na bazie majonezu i jogurtu, z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i oczywiście świeżo mielonego pieprzu,
- czosnkowy,
- lub sos BBQ.
Można także samodzielnie zrobić oliwę smakową, dodając do niej papryczkę chili, rozmaryn, bazylię lub kilka ząbków czosnku.
Paluchy pizzowe na obiad lub kolację
Jeśli gotujecie dla całej rodziny, a zwłaszcza dla małych kulinarnych krytyków, paluchy z ciasta na pizzę mogą być przyjemnym dodatkiem do codziennego posiłku. Fantazyjnie poskręcana przekąska z pożywnymi dodatkami, nawet największego niejadka zachęci do jedzenia. Paluchy doskonale pasują do różnych zup kremów:
A jeśli myślicie o wyjątkowej kolacji dla dwojga, dodajcie paluchy pizzowe do sałatki z arbuzem lub carpaccio z buraka.