Reklama

Łatwa, smaczna surówka do obiadu i nie tylko...

Składniki:

Składniki
• 1 średnia główka kapusty białej,
• 3 – 4 marchewki,
• ½ pora,
• 1 średnia cebula biała,
• 1 średnia cebula czerwona,
• 3 ząbki czosnku,
• 2 -3 łyżki octu,
• 3 – łyżki cukru,
• sól, pieprz, do smaku
• 3 – łyżki oliwy lub oleju

Kroki przygotowania:

Przygotowanie
Kapustę drobno szatkujemy, solimy, posypujemy częścią cukru i ugniatamy aby zmiękła .
Marchew obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, por siekamy w drobne kawałki. Czosnek ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach lub siekamy bardzo drobno. Wszystkie warzywa mieszamy wraz z kapustą, doprawiamy solą, pieprzem, resztą cukru i octem. Dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Można dodać też pokrojoną świeżą natkę pietruszki bądź szczypiorek - będzie jeszcze bardziej kolorowo. Ozdabiamy i podajemy do obiadku . Jest smaczna i świetnie komponuje się z ziemniakami i mięskiem.. Polecam.. Surówka najbardziej smakuje za jakieś 1-2 godzinach od wykonania - jak się przegryzie troszkę w lodówce.
Smacznego.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama