Porady:
- Wiele osób soli wątróbkę cielęca przed jej usmażeniem – jest to poważny błąd. Tak przygotowane mięso może bowiem z łatwością stać się suche, twarde i nieapetyczne.
- Po wystudzeniu, wątróbkę cielęcą duszoną można przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni.
- Wątroby cielęcej nie należy nakłuwać podczas smażenia. Polecamy obracać ją przy pomocy drewnianej szpatułki. Po obróbce termicznej, warto dodatkowo odłożyć ją na około 3–4 minuty. W tym czasie soki równomiernie rozejdą się w mięsie.
- Wątróbkę z cebulką można również dusić w głębokiej patelni.
- Wątróbka w stanie surowym może być przechowywana w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Warto przełożyć ją do papierowej torebki. Dzięki temu bakterie się nie namnożą, a podroby zachowają swe cenne składniki mineralne ( w tym witaminę A, która jest wrażliwa na światło). Zamknięcie ich w foliowej torebce czy w plastikowym pojemniku odetnie dopływ powietrza, co może przyśpieszyć psucie.
- Jeśli chcecie nadać daniu ciekawego posmaku, możecie lekko zmodyfikować podany powyżej przepis i przyrządzić wątróbkę cielęcą z jabłkami.
- Lubicie podroby? W takim razie koniecznie sprawdźcie także nasz przepis na wątróbkę wołową.
Notka redakcyjna:
Jak wybrać świeżą wątróbkę cielęcą?
Cielęca wątróbka jest bardzo zdrowa, ale pod warunkiem że jest ona świeża. Podroby psują się szybciej niż mięso, podczas zakupów należy więc zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Kiedy jest świeża, wątróbka ma jednolity, ciemnokrwisty kolor. Jej poszarzałe czy sczerniałe zabarwienie to wyraźny sygnał, by powstrzymać się od zakupu. Świeży produkt jest również śliski, mokry i lśniący.
Wątróbkę cielęcą warto także powąchać – powinna bowiem w ogóle nie mieć zapachu, a jeśli już, to bardzo lekki, delikatny i neutralny. Jeśli zapach jest mocny, kwaśny, to najpewniej jest ona już nieświeża.
Jeśli nie jesteśmy w stanie jednoznacznie ocenić świeżości wątróbki przed obróbką termiczną, zwróćmy uwagę na jej wygląd już po przyrządzeniu. Po ugotowaniu powinna mieć ona jasny, lekko czerwony kolor. Jeśli jest ciemna - szara lub nawet czarna - oznacza to, że była nieświeża i że nie należy jej spożywać.
Z czym podawać wątróbkę cielęcą?
Przepisów na wątróbkę cielęcą jest cała masa! Niezależnie jednak od tego, czy zdecydujecie się przyrządzić ją w wersji solo, czy też z jabłkiem lub cebulką, przed jej podaniem, warto zadbać o odpowiednie dodatki. Najczęściej serwuje się ją w towarzystwie ugotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz warzywnej surówki. To jednak nie jedyna możliwość!
Równie dobrze smakuje z dodatkiem ryżu lub kaszy gryczanej czy jęczmiennej. W najprostszej wersji wątrobę cielęcą można też podać z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa posmarowanego cienką warstwą masła. Jeśli zaś wolicie lżejsze dodatki, możecie postawić na prostą sałatkę na bazie sałaty masłowej, pomidorków koktajlowych i jogurtowego dressingu.
Zastanawiacie się, jak przygotować wątróbkę cielęcą w bardziej wyszukanej wersji? W takim razie koniecznie spróbujcie wątróbki po wenecku. W tej wersji, podroby podaje się z rozgotowaną cebulą, cytryną oraz winem lub octem. Doskonałym dodatkiem do takiego zestawu jest puree ziemniaczane. Włosi uważają, że dawniej w Wenecji serwowano wątróbkę razem z figami. Dziś również można przygotować podobne danie, choć jest to raczej rzadko spotykany sposób serwowania podrobów.