Reklama

Nuggetsy cieszą się rekordową popularnością wśród przekąsek mięsnych. Smakują prawie wszystkim i sprawdzają się na każdą okazję, zarówno jako przekąska na imprezę, jak i danie obiadowe. Najbardziej znane i lubiane są te z popularnych sieci restauracji, ale znacznie smaczniejszym i zdrowszym wyborem będą te domowe. Jak je zrobić, aby był soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz? Zobaczcie prosty przepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który lekko skrapiamy olejem.

  • krok 2

    Panierka: płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub drobno kruszymy w dłoniach.

  • krok 3

    Kurczak: filet z kurczaka kroimy na kawałki o grubości około 3 cm. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.

  • krok 4

    Ciasto: mleko z jajkiem, mąką, papryką, solą i pieprzem miksujemy na jednolitą masę.

  • krok 5

    Nuggetsy: kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, a następnie obtaczamy w płatkach z każdej strony.

  • krok 6

    Pieczenie: nuggetsy układamy na blaszce i pieczemy przez około 15-20 minut.

Porady:

  • Domowe nuggetsy jak z Mcdonalda najczęściej podaje się z frytkami. Najlepiej jednak zrobić je samodzielnie. Domowe frytki możemy wyczarować nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów, marchewki, selera czy buraków. Do tego wręcz obowiązkowa jest surówka colesław.
  • Nuggetsy pieczone mogą stanowić zarówno niewielką przekąskę, jak i element dania głównego. Jeśli zaserwujemy je z gotowanymi ziemniakami, ryżem czy kaszą, a do tego podamy lekką sałatkę, to stworzymy pyszny obiad dla całej rodziny.
  • Nuggetsy z kurczaka to najlepszy sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia mięsa. Zaletą, przesądzającą o ich wielkiej popularności, jest ich ujmująca forma. Takie niewielkie kąski soczystego i dobrze doprawionego mięsa, zamknięte w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, skuszą każdego malucha.
  • Soczyste nuggetsy z kurczaka świetnie komponują się z wyrazistymi sosami. Najlepiej będzie do nich pasował sos czosnkowy lub pomidorowy, ale świetnie sprawdzi się też salsa lub guacamole.
  • Domowe nuggetsy z piekarnika to przepis, idealny dla osób na diecie i unikających dań smażonych. Jeśli lubicie tłustsze dania, możecie usmażyć je na głębokiej patelni lub we frytkownicy.

Notka redakcyjna:

Nuggetsy - jak je doprawić?

Nuggetsy z kurczaka powinny być porządnie przyprawione, gdyż sam drób jest dość delikatny w smaku. Pierś kurczaka powinna być więc obowiązkowo posypana solą i pieprzem. A do tego podstawowego duetu można dołożyć jeszcze inne ulubione przyprawy, zioła i sosy. Świetnie sprawdzi się tu przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobina miodu, łyżeczka musztardy czy kilka kropli sosu sojowego. Dobór smaków i aromatów zależy już tylko od naszych gustów.

Jak zrobić nuggetsy - panierka jest kluczem do sukcesu

Nuggetsy w płatkach kukurydzianych to tylko jedna z wersji tego przepisu. Najprostsza receptura składa się tylko z kurczaka, jajka i bułka tartej. Taka bazowa panierka jak do schabowych będzie pyszna, ale warto ją urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Do jajek warto dodać odrobinę mąki oraz mleko, jogurt lub maślankę. W ten sposób stworzymy gęste ciasto, do którego znacznie lepiej przyklei się bułka. Sekretem dobrej panierki są aromatyczne przyprawy, dlatego warto dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki, a także suszony czosnek.

Jeśli lubicie wyraziste dania i mocne smaki, z pewnością posmakują wam nuggetsy w chipsach. Choć dla niektórych może to brzmieć dziwnie, to ziemniaczana przekąska jest fantastycznym materiałem na dobrze doprawioną panierkę. Sprawdzą się do tego zarówno cienkie, jak i grubsze chipsy w dowolnym smaku. Wystarczy zmielić je w blenderze lub moździerzu albo po prostu drobno rozkruszyć. Jeśli macie ochotę na takie danie, ale nie znajdziecie w szafce chipsów, możecie przygotować też nuggetsy w panierce z krakersów. Uzyskacie dość zbliżony efekt, jednak warto wtedy dodać więcej przypraw.

Tym, którzy zdrowo się odżywiają, z pewnością posmakuje panierka płatków owsianych. Taka wersja będzie równie smaczna, za to znacznie bogatsza w wartości odżywcze. Do panierowania kurczaka możemy użyć też mielonego siemienia lnianego lub dowolnych otrębów. Ciekawym pomysłem będzie też panierka ze słonecznika, sezamu lub zmielonych orzechów.

Nuggetsy - przepis z popularnej sieci restauracji

Jednym z najczęściej wybieranych fast foodów są nuggetsy jak z KFC czy McDonald's. Choć odtworzenie tego smaku może wydawać się trudne, w rzeczywistości możemy je łatwo zrobić w domu. Aby panierowane kąski smakowały jak z sieciówki, należy użyć mięsa mielonego i połączyć je z namoczoną w mleku bułką. Następnie przygotowujemy ciasto z jajek, mąki oraz odrobiny sosu sojowego i musztardy. Reszta kroków przygotowania wygląda podobnie jak powyżej. Z mięsnej masy wystarczy więc uformować kształt nuggetsów, a następnie każdy z nich zamoczyć w cieście i obtoczyć w panierce.

Pamiętajmy, że słynne nuggetsy z Mcdonalda podawane są z gęstymi sosami. Te też bez problemu przygotujemy w domu. Absolutne pewniaki do tego dania to sos majonezowy, musztardowy, serowy oraz sos chili.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama