Porady:
- Pancakes to naleśniki w stylu amerykańskim. Podaje się je z mascarpone, syropem klonowym, owocami lub bitą śmietanką.
- Jeśli lubisz tego rodzaju placuszki rozważ kupno specjalnej patelni do pancakes. Naleśniki smażone na takiej patelni nie skleją się, a ich kształt będzie idealnie równy, co docenią zarówno domownicy, jak i goście.
- Do smażenia amerykańskich pancakes najlepiej wybrać chochlę lub użyć specjalnego dozownika, który pozwoli na odmierzenie równych części ciasta.
- Idealne amerykańskie pancakes to zasługa składników. Idealna będzie mąka pszenna typ 500, tłustsze mleko (3,2%) i masło 82%.
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, przede wszystkim mleko. Dobrze jest wyjąć je z lodówki na godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- W niektórych wersjach pancakes klasyczne robi się też na maślance zamiast mleka.
- Jedną z popularnych odmian są pancakes z bananem. Są równie puszyste i słodkie, jak ich podstawowa wersja.
Jeśli unikasz mleka i jajek to polecamy również przepis na wegańskie pancakes.
Notka redakcyjna:
Amerykańskie pancakes – z maślanką, jogurtem lub kefirem
Istnieje wiele przepisów na amerykańskie pancakes. Najczęściej używanym jest przepis z dodatkiem mleka, ale można użyć także maślanki lub jogurtu. W ten sposób uzyskamy delikatnie kwaśny smak, który zrównoważy słodkość naleśników. Jak przygotować pancakes na maślance lub pancakes na jogurcie? Kroki przygotowania są identyczne jak wyżej – z jedną różnicą – zamiast mleka używamy maślanki lub jogurtu. Można także dodać połowę maślanki i połowę jogurtu. Z powodzeniem usmażymy również pancakes na kefirze.
Pancakes – z czym je podać?
Słodkie amerykańskie naleśniki najlepiej smakują z syropem klonowym, sezonowymi owocami lub z musem z ulubionych owoców. Kto z nas nie chciałby zjeść na śniadanie lub podwieczorek miękkich i delikatnych pancakes z borówkami lub z truskawkami? Naleśniki ze świeżymi owocami są smaczne i zdrowe, ale także pięknie wyglądają i pachną.
Jeśli lubisz wyzwania kulinarne możesz podać pancakes czekoladowe lub z cynamonem. Sposób przygotowania jest podobny do tego, który widzisz wyżej. Wystarczy, że do ciasta dodamy 15 g kakao lub 5 g cynamonu.
Pancakes bezglutenowe
Do przygotowania amerykańskich naleśników najlepiej nadaje się mąka pszenna typu 450, 500 oraz 550. Jeśli nie możesz lub z jakiegoś względu nie chcesz spożywać glutenu, możesz przygotować pancakes bezglutenowe. Wystarczy przesiać 2 szklanki mąki bezglutenowej do dużej miski. Dodać dwie szczypty soli, łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia, łyżeczkę cukru trzcinowego i sody. Wymieszać. Do drugiej miski wlewamy 1,5 szklanki mleka roślinnego, dodajemy 2 łyżki oleju oraz 2 jajka i miksujemy. Dorzucamy suche składniki i mieszamy. Smażymy pancakes na rozgrzanym oleju.