Porady:
- Zanim będziemy formować nasze szybkie rogaliki z budyniem, przygotujmy sobie kilka łyżek mąki w osobnej miseczce. Może się przydać do podsypywania stolnicy, jeśli ciasto będzie się kleić. Możemy je także rozwałkować na specjalnej silikonowej macie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej.
- Zamiast masła możemy użyć dużo tańszej margaryny. Jest to także opcja dobra dla wegan, ale w tym przypadku warto się upewnić, czy na pewno kupujemy produkt zrobiony wyłącznie z tłuszczu roślinnego. Osoby, które nie akceptują składników pochodzenia zwierzęcego, mogą przyrządzić budyń na mleku roślinnym.
- Jeśli mamy więcej czasu i lubimy naturalne rozwiązania, zróbmy domowy budyń zamiast korzystać z produktu z torebki. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jedynie mieć pod ręką mleko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka. Do uzyskania aromatu przyda się esencja waniliowa własnej roboty. Możemy też przygotować kruche rogaliki z budyniem czekoladowym. Wystarczy, że dodamy do niego kakao.
- Żeby wzbogacić wypiek kwaskowymi nutami smakowym, dodajmy do nadzienia odrobinę powideł, marmolady lub dżemu, na przykład malinowego lub truskawkowego. Mogą to być także świeże owoce leśne, takie jak borówki.
- Rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem to pomysł na błyskawiczny deser. W tej wersji nie musimy nawet zagniatać ciasta. Wystarczy, że kupimy gotowe płaty, podzielimy je na trójkąty i nadziejemy budyniem.
Notka redakcyjna:
Drożdżowe rogaliki z budyniem
Jeśli mamy więcej czasu i chcemy uzyskać puszyste ciasto z waniliowym nadzieniem, możemy zrobić rogaliki drożdżowe z budyniem. Przyrządzenie ich jest o wiele bardziej pracochłonne, ponieważ musimy przygotować zaczyn, a ciasto potrzebuje około godziny, żeby wyrosnąć. Efekt jest jednak tego warty, otrzymujemy bowiem delikatny, maślany wypiek, podobny do brioszki. Puszyste rogaliki z budyniem wynagradzają nam trudy i świetnie pasują do triumfalnej, popołudniowej kawy. Do ich dekoracji przyda się na przykład:
- kruszonka – klasyczny dodatek do ciasta drożdżowego. Sprawdzi się także jako słodka, chrupiąca posypka na rogaliki z budyniem.
- cukier puder lub cukier perłowy – prosta, niepozorna dekoracja, która podkreśla słodycz budyniowych zawijasów.
- lukier cytrynowy – szybki lukier z cukru pudru z kwaskową, cytrusową nutą.
- posypka – w formie wiórków, czekoladowych groszków, cynamonu lub siekanych orzechów.
Rogaliki z budyniem i inne zawijane wypieki
Drożdżowe, maślane, kruche lub francuskie rogaliki z budyniem to tylko niektóre z pomysłów na słodkie porcje z podwiniętymi rogami. Inspiracji na ciasto i nadzienie jest całe mnóstwo. Oto niektóre z nich:
- Rogaliki drożdżowe z nutellą – kremowe czekoladowe nadzienie to klasyk, którym często mamy okazję się delektować, wgryzając się w maślanego croissanta. W tej wersji wypełnia puszyste ciasto drożdżowe.
- Rogaliki półfrancuskie z marmoladą – proste, szybkie, kruche, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Do ich wypełnienia warto użyć domowych przetworów owocowych.
- Rogaliki serowe – to może się wydawać nieprawdopodobne, ale powstają tylko z 3 składników: mąki pszennej, masła i sera twarogowego z wiaderka. Nie zawierają cukru, ale można je wzbogacić słodkim farszem lub podawać z polewą i owocami.