Porady:
- Do jabłek warto dodać przyprawy, które dodatkowo podbiją smak naszego jabłecznika z budyniem. Najlepiej sprawdzą się tu cynamon, kardamon lub wanilia.
- Jabłka do szarlotki można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Gotowe ciasto z jabłkami i budyniem można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.
- Jeśli nie posiadamy w domu budyniu śmietankowego, możemy sięgnąć również po budyń o smaku waniliowym.
Notka redakcyjna:
Jakie jabłka wybrać do jabłecznika z budyniem?
Przymierzając się do przygotowania szarlotki warto wiedzieć po jakie jabłka najlepiej sięgnąć. Jedną z popularniejszych odmian jabłek wykorzystywanych w przepisach na jabłecznik z budyniem jest reneta. Te kwaśne owoce idealnie sprawdzają się do wypieków. Papierówka to kolejna odmiana jabłek, którą możemy wybrać chcąc upiec ciasto z jabłkami i budyniem. Warto jednak pamiętać, że sezon na nią jest dość krótki i trwa latem. Jednym z popularniejszych rodzajów jabłek wykorzystywanych do szarlotki jest antonówka. Są one dość kwaśne, ale idealnie współgrają ze słodkim ciastem. Natomiast jeśli wolimy nieco słodsze jabłka możemy sięgnąć po odmianę ligol. Te kruche owoce sprawdzą się zarówno w przypadku jabłecznika jak i innych wypieków.
Wegańska szarlotka - przepis
Jabłecznik to pyszne ciasto, które możemy przygotować również w wersji roślinnej. W tym celu będziemy potrzebowali następujących składników: 170 g kaszy manny, 5 g proszku do pieczenia, 220 g cukru, 170 g mąki pszennej, 100 g margaryny roślinnej, 1 kg jabłek, 5 g cynamonu, 10 g bułki tartej, 10 g cukru pudru. Przepis na wegańską szarlotkę nie zawiera jajek, ale uwierzcie nam, że jest wyśmienita! Jak zrobić wegański jabłecznik? W misce łączymy kaszę manną, margarynę roślinną, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Dobrze jest przesiać wymienione składniki przez sitko, dzięki temu ciasto z jabłkami będzie miało odpowiednią konsystencję. Tak przygotowane składniki na kruszonkę, dokładnie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Starte jabłka posypujemy cynamonem. Blachę o wymiarach 24cm x 24cm smarujemy roślinną margaryną i opruszamy bułką tartą. Następnie wykładamy na nią połowę przygotowanego wcześniej ciasta. Całość delikatnie ugniatamy. Na to wykładamy starte wcześniej jabłka, pamiętając by zrobić to równomiernie. Owoce przykrywamy pozostałym ciastem. Tak przygotowaną wegańską szarlotkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Gotową roślinną szarlotkę możemy podawać posypaną cukrem pudrem. Wegańska szarlotka najlepiej smakuje w towarzystwie lodów. Oczywiście osoby będące na diecie roślinnej mogą sięgnąć po wegańskie lody.