
Pyzy drożdżowe (pampuchy) z farszem grzybowym
- drożdże: 2 dag
- jajka: 1 szt.
- masło: 8 łyżek stołowych
- mleko: 185 ml
- mąka: 30 dag
- cebula: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- cukier: 1 łyżeczka
- grzyby leśne: 50 dag
- czosnek: 2 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Z części mąki przygotowujemy rozczyn, mieszając ją z drożdżami rozpuszczonymi w letnim mleku. Gdy zaczyn ruszy, dodajemy resztę przesianej mąki, 3 łyżki masła, jajko, cukier i sól. Wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

krok 2
Grzyby oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy je drobno i podsmażamy na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Bierzemy po dużym kawałku wyrośniętego ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy nadzienie grzybowe i zawijamy, formując kulę.

krok 3
Gotujemy na parze, pod przykryciem 5–7 min. Podajemy gorące, polane stopionym masłem, z zarumienioną cebulką. Pampuchy możemy także przyrządzać na słodko, dodając do ciasta 2 łyżki cukru i nadziewając je konfiturami wymieszanymi z bułką tartą.


