
Pyzy z boczkiem
- ziemniaki: 1 kg
- mąka ziemniaczana: 50 g
- mąka pszenna: 50 g
- sól: 0.5 łyżeczki
- boczek wędzony: 250 g
- cebula: 3 szt.
- bułka tarta: 25 g
- olej: 1 łyżka stołowa
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na pyzy: Ziemniaki myjemy i obieramy. Połowę gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy przez praskę. Drugą część należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach i odcisnąć przez gazę. Surowe i gotowane ziemniaki łączymy z obiema mąkami oraz solą i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto.

iStock krok 2
Farsz: Boczek kroimy w małą kostkę, a cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek podsmażamy na suchej patelni. Kiedy już wytopi się nie niego tłuszcz, dodajemy na patelnię cebulkę i smażymy wszystko razem, aż cebula zmięknie i nabierze złocistego koloru (jeśli tłuszczu z boczku będzie za mało, to dolewamy łyżkę oleju). Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Odkładamy 2-3 łyżki na później, do polania gotowych pyz, a całą resztę mieszamy z bułką tartą.

iStock krok 3
Przygotowanie pyz: Z ciasta formujemy kulki i każdą z nich nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe pyzy podajemy na talerze i polewamy okrasą cebuli i boczku.

istock

