Pyzy że aż palce lizać!
Składniki:
1½ kg ziemniaków
½ kg mąki ziemniaczanej
Farsz:
½ kg mięsa mielonego wieprzowego
1kg kapusty kiszonej
3 ząbki czosnku
2 cebule
Sól, pieprz
Listek laurowy
Ziele angielskie
Ziarenka smaku
50g smalcu
500g wędzonego boczku
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać. 1kg ziemniaów ugotować, po czym przecisnąć przez praskę.
Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a następnie połączyć z ugotowanymi ziemniakami.
Ciasto podzielić na 4 równe części. ¼ ciasta ubrać i na to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Ciasto dobrze zagnieść.
Kiszoną kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim.Ugotowaną kapustę odcedzić i drobno pokroić.
Łyżkę smalcu roztopić na patelni po czym podsmażyć mięso mielone i posiekaną cebulkę. Następnie połączyć z kapustą.
Farsz przyprawić solą, pieprze, ziarenkami smaku i przeciśniętym czosnkiem. Dobrze wymieszać.
Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki, na środek kłaść farsz i zwijać pyzy o średnicy około 4cm.
Pyzy gotować w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
Boczek pokroić w kostkę roztopić na patelni, dodać posiekaną cebulkę. Podsmażyć i polać gotowe pyzy.
Smacznego!
1 z 1

pyzy_z_kapusta_i_miesem
PYZY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM


