pyszny wiejski przysmak
Składniki:
-1 kg obranych surowych ziemniaków
-1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych
-ok. 0,5 kg mąki ziemniaczanej
-sól
-pieprz
Farsz:
-0,5 kg białego sera
-1-2 cebule (w zależności od upodobania)
-jajko
-pieprz
-sól
Do polania:
-15 dag boczku (nie za chudego)
-0,5 bądź 1 cała cebula
Kroki przygotowania:
1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody
2. Ugotowane ziemniaki dobrze utłuc bądź przecisnąć prezez praskę. Połączyć z surowymi ziemniakami, dodać mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Dobrze wymieszać (najlepiej rękoma)
3. Biały ser utrzeć widelcem bądź zemleć. Dodać jajo, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy.
4, Formować pyzy (placki) i nakładać farszem, zlepić brzegi. Warto obtaczać ręce w zwykłej mące, ponieważ ciasto się lepi.
5. Wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy do wypłynięcia pyz. W trakcie gotowania można delikatnie poruszyć łyżką pyzy (wystarczy raz), mają tendencję do przyklejania się do dna garnka.
6. W tym samym czasie przygotowujemy "kruszonkę". Boczek kroimy w niewielką kostkę i smażymy na patelni. Nie ma potrzeby dodawać oleju, ponieważ tłuszcz z boczku się stopi. Smażyć na skwarki.
7. Na oddzielnej patelni smażymy cebulkę (można razem z boczkiem, ale będzie inaczej smakowało). Połączyć oba składniki i polać pyzy.
Życzę smacznego!


