Reklama

smacznie

Składniki:

Składniki na pyzy Drożdżowe;
1. Mąka 250 gr
2. Drożdże 15 gr
3.Mleko 125 ml
4. Jajka 2 szt
5. Masło 2 łyżki
składniki na sos.;
1. Pieczarki 20 dag
2. Cebula 1 szt
3. Kostka rosołowa
4. Pieprz , sól , wegeta
5. Śmietana
6. Mleko
7. Mąka 1 łyżka

Kroki przygotowania:

1. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w letnim mleku , dosypując połowe mąki .
2. Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce . Gdy rozczyn podwoi swoją objętość , dodać resztę mąki , jajka oraz stopione masło . Wyrobić ciasto aż zacznie odstawać od ręki . Nakryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia .
3. Z Ciasta formować pyży i zostawić do podrosnięcia aż podrosną . Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 min lub na parze.
4. Pieczarki i cebule obrać pokroić podsmażyć na maśle podlać wodą dodać przyprawy gotować gdy bedą miękkie dodać śmietane , mąke i mleko rozmieszać wlać do sosu zagotować polać sosem pyzy .

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama