
Quiche (kisz) warzywny
Sposób przygotowania
krok 1
Kisz – przygotowanie:
Na początek należy zagnieść ciasto na kisz. Trzeba uformować kulkę i wstawić je do lodówki na około pół godziny. Następnie ciastem należy wyłożyć okrągłą formę, najlepiej szklaną lub ceramiczną (ciasto można cienko rozwałkować). Najlepiej zostawić ranty wysokości 3–4 cm. Przydadzą się, gdy dodamy farsz na kisz. Ciasto na kisz powinno się zapiekać 10 minut w temp. 200°C.
krok 2
Kisz – nadzienie:
Najpierw należy umyć marchewki i brokuły, a cebulę obrać. Następnym krokiem jest drobne pokrojenie marchewki i cebuli, potem trzeba dodać brokuły oraz posiekany czosnek. Ser na kisz należy utrzeć i wymieszać z przygotowanymi składnikami. Tak przygotowaną masę powinno się ułożyć na cieście. Jajka należy rozmącić, wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową i solą. Płyn śmietanowo-jajeczny należy wylać na masę warzywną i nadal zapiekać około 20 minut w tej samej temperaturze. Kisz jest gotowy do podania.

