Porady:
- Quiche można przygotować w jednej dużej formie do tarty, ale także w małych foremkach, tworząc małe, jednoporcjowe tartaletki. Taki przepis fantastycznie sprawdzi się jako przekąska na imprezę i z pewnością zachwyci wszystkich gości.
- Aby mieć pewność, że ciasto do quiche dobrze się upiecze i będzie chrupiące, ciasto można najpierw podpiec bez farszu, a dopiero potem wlać jajeczną masę i zapiec wszystko jeszcze raz.
- Quiche lorraine można podawać z lekką sałatką lub w towarzystwie sosu. Najlepiej sprawdzi się tu sos czosnkowy, ziołowy lub jogurtowy.
Notka redakcyjna:
Quiche lorraine - przepis
Choć to danie wygląda niezwykle elegancko, jego przygotowanie wcale nie jest trudne, ani czasochłonne. Jak zrobić quiche? Podstawą tego dania jest klasyczne kruche ciasto z mąki, masła i żółtka. Ważne, aby masło było zimne i twarde, a zagniatanie trwało możliwie najkrócej, aby nie podwyższać temperatury ciasta ciepłem dłoni. Przygotowujemy więc 250 g przesianej mąki, 150 mocno schłodzonego masła (najlepiej pokroić je w mniejsze kawałki), 1 żółtko oraz szczyptę soli i odrobinę zimnej wody. Wszystkie składniki siekamy nożem, a kiedy wstępnie się już połączą, szybko zagniatamy dłońmi. Gotowe ciasto kruche zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut, a najlepiej przez 2-3 godziny.
Farsz do quiche
Kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się farszem. Nadzieniem do klasycznego francuskiego quiche lorraine są jajka ze śmietanką, serem i boczkiem. Do tego zestawu warto dodać również podsmażoną cebulkę i szczyptę gałki muszkatołowej. Oryginalny przepis zakłada dodatek francuskiego sera gruyere, jednak jeśli nie znajdziecie do w swoim sklepie, możecie użyć bardziej dostępnego zamiennika. Do tego przepisu dobrze sprawdzą się też sery, takie jak cheddar lub gouda.
Jajka i śmietanę mieszamy na jednolitą masę, a następnie dodajemy do nich podsmażone wcześniej boczek i cebulkę oraz starty na grubych oczkach ser. Całość dokładnie mieszamy i gotowe! Teraz wystarczy tylko wylepić kruchym ciastem formę do tarty, wylać na spód przygotowaną jajeczną masę i zapiec w piekarniku aż ciasto stanie się chrupiące, a wierzch placka pięknie się zarumieni. Ile piec quiche? Temu plackowi zwykle wystarczy 15-20 minut, spędzone w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Quiche - przepis o wielu możliwościach
Choć Quiche Lorraine to bez wątpienia najpopularniejsza z francuskich tart, istnieje też wiele innych wariantów smakowych, które warto wypróbować. Klasycznym przepisem, który czesto spotkamy w restauracyjnych menu, jest quiche serowy czyli, tak zwana tarta trzy sery. Fanom wegetariańskiej kuchni z pewnością posmakują wszelkiego rodzaju tarty z warzywami, takie jak quiche z porem, prosta tarta cebulowa, lekka tarta z cukinią czy quiche ze szpinakiem. Warto przygotowywać też sezonowe tarty na bazie dostępnych w tym momencie warzyw, takie jak letnia tarta ze szparagami czy jesienna tarta dyniowa.
Tym, którzy wolą mięsne dania polecamy quiche z kurczakiem, boczkiem albo mięsem mielonym. Dla wielbicieli ryb i owoców morza najlepszy będzie quiche z łososiem, dorszem, tuńczykiem z puszki albo z krewetkami. Osobom na diecie roślinnej do gustu powinna przypaść wegańka tarta z brokułami. Wszystkie te warianty są przepyszne, więc zachęcamy do testowania różnych połączeń smakowych i modyfikowania ich według własnych upodobań, aby skomponować swoją idealną kruchą tartę! na słono!