
Quiche z porem
- mąka: 250 g
- masło: 150 g
- jajka: 3 szt.
- sól: 6 g
- boczek wędzony: 150 g
- por: 150 g
- śmietana 30%: 200 g
- ser żółty: 100 g
- masło klarowane: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Boczek kroimy w mniejsze kawałki.
krok 2
Por: obieramy go z zewnętrznych liści, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go w plasterki.
krok 3
Ciasto: mąkę oraz sól wysypujemy na stolnicę. Dodajemy masło. Całość siekamy na mniejsze kawałki. Następnie wybijamy jako. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy folią do żywności i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
krok 4
Spód do tarty: ciasto kładziemy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na duży placek o grubości ok. 4-5 mm. Następnie wykładamy je na wcześniej przygotowaną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem oraz pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 5
Boczek: na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła. Wrzucamy boczek i smażymy go, aż się zarumieni. Pod koniec dodajemy por. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 2 minuty.
krok 6
Nadzienie: do miseczki wybijamy 2 jajka. Łączymy je ze śmietaną oraz serem żółtym. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
krok 7
Quiche z porem: na kruchy spód wylewamy mieszankę jajeczną. Układamy podsmażone plasterki pora oraz boczek. Następnie całość pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

