
Rabarbarowe tartaletki z truskawkowym coulis
- masło: 30 g
- limonka: 1 szt.
- truskawki: 250 g
- cukier trzcinowy: 100 g
- cukier puder: 20 g
- ciasto francuskie: 300 g
- rabarbar: 600 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 210°C.
krok 2
Ciasto: rozmrażamy i lekko rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego cztery kółka o średnicy foremek do małych tart. Nakłuwamy je widelcem, wstawiamy w zimne miejsce, tak aby do siebie nie przylegały.
krok 3
Rabarbar: obieramy z włókien. Kroimy na 2-cm kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 min. Odcedzamy na sicie. Zachowujemy sok.
krok 4
Coulis: truskawki, cukier puder i sok z limonki miksujemy z sokiem z rabarbaru. Filtrujemy przez sito i wstawiamy do lodówki.
krok 5
Tartaletki: foremki wykładamy krążkami z pergaminu posmarowanego masłem. Układamy na nich skarmelizowany rabarbar. Przykrywamy kółkami ciasta. Pieczemy 15–20 min. 5 min po upieczeniu wyjmujemy tarty (do góry nogami) na talerzyki. Podajemy z truskawkowym coulis.

