
Raclette - francuskie serowe pyszności
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ser żółty: 500 g
- ziemniaki: 200 g
- pomidorki koktajlowe: 150 g
- salami: 200 g
- pieczarki: 100 g
- estragon: 6 gałązek
- czerwona papryka: 1 szt.
- tymianek: 6 gałązek
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal300
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie ziemniaków: jeśli mamy ziemniaki młode - dobrze je szorujemy i gotujemy w mundurkach. Ziemniaki starsze obieramy i gotujemy do miękkości. Przestudzamy i kroimy w plastry.

fot. iStock krok 2
Przygotowanie dodatków: pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Salami kroimy w plasterki - jeśli mamy je w postaci kiełbasy.

iStock krok 3
Ser kroimy na grubsze plastry.

iStock krok 4
Zapiekanie: w specjalnych formach do raclette układamy ziemniaki, przykrywamy plastrami sera i dodajemy dodatki mieszając składniki - na jednej foremce pieczarki z pomidorkami i tymiankiem, na kolejnych salami z estragonem i kawałkami papryki. Doprawiamy pieprzem i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

iStock

