Racuchy bezglutenowe
- mąka kukurydziana: 100 g
- mąka ryżowa: 100 g
- cukier waniliowy: 10 g
- soda oczyszczona: 5 g
- sól: 1 szczypta
- mleko: 250 ml
- jajka: 2 szt.
- jabłka: 3 szt.
- olej: 15 ml
- cukier puder: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jabłka: skórę usuwamy obieraczką lub małym nożem, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Robimy niedużą kostkę, nie musi być dokładna, ale dobrze by było, żeby miała porównywalną wielkość.

Justyna Dudek krok 2
Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - powinna być puszysta i błyszcząca.

Justyna Dudek krok 3
Ciasto na racuchy: do miski przesiewamy mąki. Dosypujemy cukier waniliowy i sodę. Dolewamy mleko i dokładamy żółtka. Dokładnie mieszamy, ręcznie lub mikserem.

Justyna Dudek krok 4
Ciasto z jabłkami: do bezglutenowej masy na racuchy przekładamy pokrojone owoce i ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.

Justyna Dudek krok 5
Smażenie: na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i rozgrzewamy go. Racuchy nakładamy łyżką, smażymy partiami. Gotowe zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
krok 6
Podanie: racuchy bezglutenowe jemy posypane cukrem pudrem.

Justyna Dudek


