Reklama

Racuchy bezglutenowe na mące ryżowej i kukurydzianej, bez dodatku drożdży, za to z dużą ilością jabłek, to zdecydowanie dobry pomysł na początek dnia. Podajemy je na ciepło, posypane cukrem pudrem. Ale równie dobrze smakują na zimno, więc można z powodzeniem zabrać je do pracy lub włożyć do szkolnej śniadaniówki. Polecamy sprawdzony przepis na racuchy bez glutenu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jabłka: skórę usuwamy obieraczką lub małym nożem, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Robimy niedużą kostkę, nie musi być dokładna, ale dobrze by było, żeby miała porównywalną wielkość.

    Justyna Dudek

  • krok 2

    Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - powinna być puszysta i błyszcząca.

    Justyna Dudek

  • krok 3

    Ciasto na racuchy: do miski przesiewamy mąki. Dosypujemy cukier waniliowy i sodę. Dolewamy mleko i dokładamy żółtka. Dokładnie mieszamy, ręcznie lub mikserem.

    Justyna Dudek

  • krok 4

    Ciasto z jabłkami: do bezglutenowej masy na racuchy przekładamy pokrojone owoce i ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.

    Justyna Dudek

  • krok 5

    Smażenie: na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i rozgrzewamy go. Racuchy nakładamy łyżką, smażymy partiami. Gotowe zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

  • krok 6

    Podanie: racuchy bezglutenowe jemy posypane cukrem pudrem.

    Justyna Dudek

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama