
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min.

krok 2
Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

krok 3
Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.

krok 4
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju, racuchy z jabłkami będą miały lepszy smak. Racuchy z jabłkami najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub z konfiturami.


