
Racuchy wigilijne
- mąka pszenna: 500 g
- masło: 60 g
- drożdże: 30 g
- cukier puder: 40 g
- mleko: 250 ml
- żółtko: 65 g
- spirytus: 17 g
- aromat rumowy: 5 g
- sok z cytryny: 24 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie rozczynu drożdżowego: Mąkę przesiewamy do dużej miski. W osobnym naczyniu rozgniatamy drożdże z 10 g cukru pudru. Gdy staną się płynne, dodajemy do nich 25 g mąki i dokładnie mieszamy, by uniknąć grudek. Następnie dodajemy do rozczynu 25 ml mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże mogły urosnąć.
krok 2
Przygotowanie ciasta: W rondlu roztapiamy masło i odstawiamy je do przestudzenia. W osobnym garnku podgrzewamy mleko i również odkładamy je na bok. Ucieramy żółtka z 30 g cukru pudru. Do przesianej wcześniej mąki dodajemy rozczyn, utarte żółtka, ciepłe mleko, sok z cytryny i aromat rumowy. Całość mieszamy. Zagniatamy ciasto ręcznie, dodając do niego partiami stopione masło. Gdy ciasto przestanie kleić się do dna naczynia dodajemy do niego spirytus i jeszcze chwilę je wyrabiamy, do połączenia wszystkich składników. Formujemy z niego kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
krok 3
Smażenie racuchów wigilijnych: Przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącym oleju nabieramy ciasto i przekładamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na małym ogniu przez około 20 minut, aż racuchy nabiorą złotego koloru. Racuszki podajemy przestudzone, posypane cukrem pudrem.

