
Racuchy z jagodami
- mąka pszenna: 250 g
- jagody: 150 g
- jajka: 3 szt.
- jogurt naturalny: 280 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- cukier: 12 g
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jogurt oraz jajka wyjmujemy z lodówki. Odkładamy je na blat, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jagody myjemy, a następnie osuszamy.
krok 2
Mąka pszenna: przesiewamy ją do głębokiego naczynia. Dodajemy proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy.
krok 3
Ciasto: do miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Całość ubijamy do momentu, aż uzyskamy jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Surowe ciasto delikatnie łączymy z jagodami.
krok 4
Racuchy z jagodami: olej rozgrzewamy na patelni. Następnie nakładamy łyżką porcje ciasta. Placki smażymy z każdej strony po ok. 1-2 minuty. Na końcu wykładamy je na talerz. Gotowe danie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.

