
Placki z kaszy manny
- kasza manna: 200 g
- mleko: 200 ml
- jajka: 2 szt.
- cukier: 20 g
- olej rzepakowy: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Kasza manna: wsypujemy ją do miski i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy, aby napęczniała.
krok 2
Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z 1 płaską łyżką cukru (10 g). Ubijamy je mikserem przez 2 min, dodajemy do kaszy i mieszamy łyżką.
krok 3
Piana z białek: w osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier (10 g). Miksujemy przez 1–2 minuty, po czym dodajemy do miski z kaszą. Wszystkie składniki delikatnie łączymy drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
krok 4
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy ciasto na placki chochelką i wylewamy na patelnię, formując placki o średnicy ok. 8–10 cm. Po 30 sekundach ostrożnie przewracamy je na drugą stronę. Smażymy kolejne 30 sekund, po czym przekładamy je z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
krok 5
Placki z kaszy manny są gotowe: dla maluchów najlepsze będą bez żadnych dodatków. Można także oprószyć je cukrem pudrem, podać z dżemem lub owocami.

