Porady:
- Racuchy truskawkowe można także podawać w towarzystwie śmietanki 36% i własnoręcznie zrobionego musu owocowego. By go przygotować, wystarczy rozgnieść truskawki przy pomocy widelca. Następnie należy zagotować je w rondelku, aż do zgęstnienia. Opcjonalnie można dodać do musu niewielką ilość cukru wanilinowego.
- Jeśli nie macie dostępu do świeżych owoców, możecie usmażyć racuchy z truskawkami mrożonymi. W takim przypadku, należy jednak pamiętać, by dobrze rozmrozić owoce i odsączyć, przed dodaniem ich do ciasta.
- Zbyt dużą ilość racuchów z truskawkami można zamrozić. By uniknąć ich sklejenia, polecamy oddzielić je od siebie papierem pergaminowym. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość przez około dwa miesiące.
- Zamiast wersji smażonej można zrobić dietetyczne placki z truskawkami z piekarnika. Po około 15–20 minutach w 180 stopni Celsjusza racuszki będą gotowe.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić idealne racuchy z truskawkami?
Wyrośnięte, rumiane, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku – takie właśnie powinny być racuchy drożdżowe z truskawkami. Ich przygotowanie nie przysporzy Wam wielu trudności. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, by placuszki wyszły wprost idealnie.
- Do smażenia placków z truskawkami polecamy używać oleju rzepakowego, kokosowego lub słonecznikowego. Odpowiednie będzie też masło klarowane.
- Ciasto należy nakładać partiami, najlepiej przy pomocy głębokiej łyżki lub chochelki. Konieczne jest zachowanie odstępów między nimi, ponieważ będą rosnąć w czasie smażenia. Najwygodniej jest zdejmować je z patelni łopatką.
- Po przełożeniu części racuszków na talerz, patelnię można delikatnie przetrzeć ręcznikiem kuchennym. Warto też położyć je na chwilę na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- By uniknąć przypalenia, placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu, tylko do ładnego zrumienienia. Z drugiej strony będą się robić nieco krócej, dlatego warto sprawdzać stopień wysmażenia.
Racuszki z truskawkami – inne wersje przygotowania
Przepis na racuchy z truskawkami można modyfikować na wiele sposobów. Placki równie dobrze smakują na bazie:
- jogurtu naturalnego,
- maślanki,
- kefiru,
- zsiadłego mleka.
Masę można także wzbogacić o dodatek:
- ekstraktu waniliowego,
- cukru waniliowego,
- płatków czekoladowych
- wiórek kokosowych,
- cynamonu,
- innych owoców – polecamy spróbować racuchów z jabłkami i truskawkami. Są pyszne!
Jeśli chcecie zrobić szybkie placki z truskawkami, ale nie macie drożdży, możecie ubić jajka na pianę. Dzięki temu gotowe racuchy będą równie puszyste, co ich tradycyjna wersja. Z kolei jeśli chcecie by były one bardziej chrupiące, możecie usmażyć je na głębokim tłuszczu. Przed podaniem, polecamy jednak odsączyć je z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika kuchennego.
Drożdżowe racuchy z truskawkami można także przyrządzić w wersji bezglutenowej – smakują równie dobrze! Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej (200 g) i kukurydzianej (200 g). Można również dodać do ciasta gotowy miks do naleśników, oznaczony certyfikatem przekreślonego kłosa.
A co, jeśli jesteście na diecie wegańskiej? Żaden problem. By zrobić wegańskie racuszki z truskawkami, należy zastąpić mleko krowie jego roślinnym zamiennikiem. Szczególnie dobrze sprawdzi się napój sojowy, ryżowy lub migdałowy. Zamiast jajka, do ciasta można dodać zmielone siemię lniane, banana lub mus z jabłka.