
Puchate racuchy z masłem jeżynowym
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka: 300 g
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- cukier: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- jajka: 2 szt.
- maślanka: 700 ml
- masło: 50 g
- masło klarowane: 2 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal60
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem, solą, jajkami, maślanką i ciepławym rozpuszczonym masłem. Dobrze ubijamy, odstawiamy na 15 min. Smażymy nieduże racuszki na klarowanym maśle: 2 minuty z jednej strony, minutę po obróceniu. Na każdym gorącym placku kładziemy po kawałku jeżynowego masła - przepis poniżej.

