Porady:
- Przygotowując masę budyniową na rafaello na krakersach można wsypywać mąkę do mleka partiami – wtedy będzie łatwiej rozetrzeć ją i zapobiec powstaniu grudek.
- Domowy budyń z naturalnych prostych składników to bardzo prosta i zdrowa baza do kremu do ciasta rafaello, jak i pyszna przekąska – warto podać go z sokiem malinowym.
- W przepisie nie warto zamieniać białego cukru na cukier brązowy. Powszechne przekonanie, że jest on zdrowszy jest błędne.
- Przepis na rafaello poleca wykorzystanie lekko słonych krakersów, aby przełamać słodki smak kremu. Krakersy można jednak zastąpić neutralnymi w smaku maślanymi ciasteczkami.
- Formę, w której będzie chłodzić się rafaello z krakersów, można wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki temu łatwiej będzie wyjąć kawałki ciasta i umyć blachę.
- Rafaello inaczej? Ciasto to można przygotować również w formie kulek rafaello z kaszy jaglanej, a także zawinięte z delikatnym biszkoptem w roladę rafaello.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić ciasto rafaello na krakersach?
Rafaello to klasyczne ciasto z delikatnego biszkoptu i masy budyniowo-kokosowej. Zachwyca ono swoim smakiem prawie każdego miłośnika słodkości. Jak zrobić ciasto rafaello na krakersach? Przygotowanie ciasta należy zacząć od nadzienia, czyli pysznego, domowego budyniu. W szklance mleka należy rozrobić mąkę, cukier waniliowy oraz żółtka jaj na gładką masę. W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrem, a następnie stopniowo dodawać masę z żółtkami i mąką. Całość przykryć folią i ostawić do przestudzenia. Ciasto rafaello na krakersach może być też przygotowane z gotowego budyniu z torebki, jednak domowy przepis jest smaczniejszy i zdrowszy. W osobnej misce utrzeć oba rodzaje masła na lekki, puszysty krem. Następnie stopniowo dodawać przestudzony budyń i wiórki kokosowe. Przepis na rafaello nie wymaga pieczenia! Formę, w której będzie chłodzić się ciasto rafaello można wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie należy zacząć układać warstwy krakersów i kremu. Na wierzch ciasta wyłożyć resztę kremu budyniowo-kokosowego i posypać wiórkami. Rafaello bez pieczenia na krakersach przykryć folią i włożyć do lodówki na min. 3 godziny.
Ciasta bez pieczenia – przepisy
Rafaello bez pieczenia na krakersach to świetny przepis dla miłośników ciast, którzy nie mają dostępu do piekarnika. Jest lekkie, słodkie, a dzięki wykorzystaniu krakersów jako spodu – bardzo proste w przygotowaniu. Innym przepisem na ciasto bez pieczenia jest klasyczne tramisu. Ten włoski deser z kawą i mascarpone nie ma sobie równych! Można go przygotować w formie tortu a'la tramisu lub w wysokich, eleganckich pucharkach. Serniki to kolejny typ ciasta, który często nie wymaga pieczenia. Polecamy uwadze zdrowy wegański sernik cytrynowo-daktylowy bez pieczenia oraz słodki sernik na zimno z truskawkami. Bez pomocy piekarnika można przygotować również fit batony z kakao i syropu klonowego oraz zdrowe batony z czekolady, masła orzechowego, daktyli i płatków owsianych. Obie propozycje świetnie sprawdzą się w roli przekąski!