Reklama

Ragout wieprzowe z pieczarkami - sycący obiad na chłodniejsze dni i nie tylko! Pyszne połączenie mięsa i grzybów.

Składniki:

80 dag karkówki
10 dag boczku
2 cebule
20 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
papryka
100 ml przecieru pomidorowego
200 ml bulionu
100 ml wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki oleju
2 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
szczypta Ziół prowansalskich PRYMAT
papryka słodka, kminek, pieprz, sól

Kroki przygotowania:

Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić.
Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić na kawałki.
Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć boczek. Dodać karkówkę, przesmażyć. Wrzucić pieczarki, cebulę, czosnek i paprykę, smażyć 10 min.
Wlać bulion i wino, dodać przecier pomidorowy i przyprawy, dusić do miękkości ok. 1 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama