
Ragu (z kiełbasą)
- oliwa z oliwek: 60 ml
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- chili: 2 g
- rozmaryn: 2 gałązki
- pomidory w puszce: 400 g
- brązowy cukier: 15 g
- kiełbaski: 6 szt.
- mleko: 150 ml
- cytryna: 1 szt.
- makaron rigatoni: 350 g
- parmezan: 100 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal589
- tłuszcz18g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany83g
- cukry18g
- błonnik8g
- białko19g
- sól0.5g
Sposób przygotowania
krok 1
Sos do ragu: rozgrzewamy 2 łyżki oliwy (30 ml) w rondlu na średnim ogniu. Smażymy cebulę z dodatkiem szczypty soli przez 7 minut, po czym dodajemy czosnek, chilli, rozmaryn i smażymy wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę. Wlewamy 2 puszki krojonych pomidorów (800 g) i cukier, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
krok 2
Ragu z kiełbasą: na średniej patelni rozgrzewamy pozostały olej (30 ml). Obieramy kiełbaski wieprzowe ze skórki i smażymy, rozbijając ją drewnianą łyżką, przez 5–7 minut do uzyskania złocistego koloru. Łączymy sos z mlekiem i startą skórką z cytryny, a następnie gotujemy ragu na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
krok 3
Makaron: gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Ragu podajemy posypane natką pietruszki i startym parmezanem.

